Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροπολογία ΚΙΝΑΛ για υγειονομικούς

Να καταβληθεί Δώρο Χριστουγέννων και να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Προτείνεται καταβολή Δώρου Χριστουγέννων σε ένστολους, εργαζόμενους στους δήμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τροπολογία ΚΙΝΑΛ για υγειονομικούς

Τροπολογία για τους εργαζόμενους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό κατάθεσε το Κίνημα Αλλαγής. Αφορά υγειονομικούς, ένστολους, εργαζόμενους στους δήμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την τροπολογία υπογράφουν η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής:

-Προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό Στρατιωτικών Νοσοκομείων, ΚΙΧΝΕ - Ιατρείων μονάδων σχηματισμών και πλοίων). Επίσης και για τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λπ., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Ειδικότερα επισημαίνεται πως «αποκαθίσταται έτσι μια ακραία και αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση και αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης»

-Προτείνεται η χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων ως συμβολική και απολύτως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση του τιτάνιου έργου και της αυτοθυσίας όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, των Μονάδων Πρόνοιας, των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων (πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό).

Επίσης με άλλη τροπολογία ζητείται η απονομή σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου, που επήλθαν κατά την εργασία ή εξαιτίας αυτής από COVID-19. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως «ο αγώνας των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επί μακρό χρονικό διάστημα, δυστυχώς, έχει επιφέρει μεγάλες απώλειες. Μέχρι σήμερα, μόνο στα νοσοκομεία μας, έχουμε χάσει 12 ανθρώπους, ενώ αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας μας»

Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής:

1. Οι εργαζόμενοι σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, στον Ε.Ο.Δ.Υ., στο Ε.Κ.Α.Β., στις κοινωνικές δομές , υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στα Κ.Η.Φ.Η., ανεξαρτήτως ειδικότητας, σύμβασης εργασίας, χρόνου απασχόλησης, ημερομηνίας πρόσληψης στο Δημόσιο και πρώην ασφαλιστικού φορέα από τον οποίο προέρχονται, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα, σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας από τη νόσο COVID-19 κατά την εργασία ή εξαιτίας αυτής, δικαιούνται σύνταξης λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου.

2. Το δικαίωμα αυτό έχει εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη μισθωτούς, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως της σχέσης ή της σύμβασης εργασίας, του χρόνου απασχόλησης, της ημερομηνίας πρόσληψης στο Δημόσιο και του πρώην ασφαλιστικού φορέα από τον οποίο προέρχονται, εφόσον η αναπηρία ή ο θάνατος από τη νόσο COVID-19 προήλθαν πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της εργασίας ή της υπηρεσίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v