Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε η μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή

Στην επόμενη ημέρα της οικονομίας αναφέρθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου. Για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και στην οικονομία μίλησε από το ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου.

Ξεκίνησε η μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή

Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον λόγω της επίμονης παρουσίας του κορωνοϊού στη χώρα ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια έγινε εμφανής η στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα στην κοινοβουλευτική «μάχη». Από την κυβερνητική πτέρυγα δίνεται βαρύτητα στην επόμενη ημέρα και στην ανάκαμψη της οικονομίας όταν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων. Βέλη στην κυβέρνηση για την ασκούμενη οικονομική πολιτική εξαπολύουν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στη Βουλή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου σημείωσε πως η χώρα προχωρά «με ρεαλισμό και σύνεση» και αναφέρθηκε σε έναν προϋπολογισμό που κινείται χωρίς κομματικές παρωπίδες. Ειδική αναφορά έκανε σε τρία θέματα που πρέπει να προκύψουν από τη συζήτηση:

-Να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, δίνοντας εντολή να εφαρμοστεί με αυστηρότητα

-Να μετατραπεί η ατυχία της επιδημίας σε ευκαιρία. Το εργαλείο είναι ο συνδυασμός του προς έγκριση προϋπολογισμού με την γρήγορη έναρξη του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα σημαντικό μέρος των σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων θα δεσμευθεί στους επόμενους δώδεκα μήνες.

-Να συζητηθούν γρήγορα κάποιες πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις.

Όπως υπογράμμισε «ο αναπτυξιακός δρόμος για την Ελλάδα είναι η ταχεία αύξηση του όγκου της παραγωγής και η διεύρυνση των περιθωρίων προστιθέμενης αξίας. Το κράτος μπορεί να κάνει πολλά για να υποστηρίξει αυτές τις προτεραιότητες, αλλά αυτός που καλείται να τις φέρει με επιτυχία εις πέρας είναι οι άνθρωποι, δηλαδή αυτό που συνήθως λέμε ο ιδιωτικός τομέας, τον οποίο οφείλουμε, επιτέλους, να ανεβάσουμε στο βάθρο που του αξίζει. Με μια παρατήρηση: αν δουλειά των πολιτικών είναι να κρατούν καθαρές τις γενικές επιλογές και να διευκολύνουν την οικονομία, καθήκον των πολιτών και, εν προκειμένω εργαζομένων και επιχειρηματιών, είναι να κάνουν τελικά τη δουλειά. Γιατί πιστεύουμε σε ένα κράτος που στηρίζει τις πρωτοβουλίες και την εργατικότητα των πολιτών και όχι σε υπηκόους ενός κράτους-αφέντη».

«Πυρά» εξαπέλυσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «όταν πρόκειται για αριθμούς και γεγονότα, ο κ. Τσίπρας εκδηλώνει την εμμονή του στην μανιοκαταθλιπτική καταστροφολογία». Συνέχισε τις αναφορές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν κατανοεί κανείς γιατί δεν θα υπερψηφίσει την ειδική δαπάνη των 7 δισεκατομμυρίων που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2021 για τον ίδιο σκοπό, στα οποία, κατά την εκτίμησή μου είναι πιθανόν να προστεθούν ακόμη 3 με 4 δισεκατομμύρια αν η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει ριζικά μέχρι τα τέλη της Άνοιξης».

Αμέσως μετά τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «ζείτε μέσα στη φούσκα της προπαγάνδας σας». Όπως υπογράμμισε «βιώνουμε την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στην οικονομία» και σημείωσε πως «δεν υπήρχε κανένα σχέδιο επί μήνες για τίποτα». Για να προσθέσει πως ενώ υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από τον κορωνοϊό η κυβέρνηση μιλά για επιτυχίες.

Από το βήμα της Βουλής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για μία σκληρή επίθεση που είναι σε εξέλιξη στα εργασιακά δικαιώματα, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «ξήλωμα» του εργατικού δικαίου. Παράλληλα σημείωσε πως «ολόκληροι κλάδοι - όπως ο πολιτισμός- έμειναν κυριολεκτικά αόρατοι». Όσον αφορά στον τουρισμό σημείωσε πως υπήρξε ένα «αδιανόητο μπάχαλο» και είπε χαρακτηριστικά πως δεν υπήρξε προστασία της υγείας των πολιτών ενώ ταυτόχρονα και τα έσοδα κατέρρευσαν.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης αποτυγχάνει» υπογράμμισε και μίλησε για ένα σχέδιο που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά και υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «2.5 δισεκατομμύρια νέα χρέη δημιουργήθηκαν από πολίτες προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία» χωρίς σε αυτό να έχουν μετρηθεί 1.6 δισεκατομμύρια που είναι σε αναβολές.

Απευθυνόμενη στο «γαλάζιο» εισηγητή Μπάμπη Παπαδημητρίου είπε «με την τοποθέτηση του εξανεμίστηκαν οι ελπίδες πως θα βλέπαμε από την κυβερνητική πλειοψηφία μία ενσυναίσθηση της κατάστασης». Συνέχισε μιλώντας για μία κυβερνητική πλειοψηφία που είναι μακριά από την πραγματικότητα και έκανε λόγο για «εμμονή σε ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα» και για «αλαζονεία που δεν επιτρέπει να δεις πέρα από τον εαυτό σου».

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης «υπόσχεται και σκιαγραφεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά εδράζεται σε πραγματική βάση» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως είπε «είναι ένας προϋπολογισμός έωλος στις προβλέψεις, εξ αρχής ανεφάρμοστος και αιθεροβάμων» και προσέθεσε «βαθιά ταξικός στις επιλογές του, δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα, καμία δυναμική πραγματικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών».

Για έναν προϋπολογισμό που αυξάνει «τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους κατά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ» μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ανέφερε ότι μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία κατά 573 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος έκανε λόγο για φρούδες ελπίδες που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι και λόγω του εμβολίου θα έρθει σύντομα η κανονικότητα όταν γνωρίζει πως είναι βαθύτερη η αιτία της οικονομικής κρίσης.

Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος είπε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας». Άσκησε κριτική στην ασκούμενη πολιτική στο πεδίο της οικονομίας και υπογράμμισε πως απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Για έναν προϋπολογισμό που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί - καθώς έχουν προκύψει νέα δεδομένα - μίλησε από το ΜέΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης. Συνέχισε λέγοντας προς την κυβερνητική πτέρυγα «στηρίζετε τον προϋπολογισμό σας σε ανυπόστατες παραδοχές» και είπε «να φέρετε έναν προϋπολογισμό με ρεαλιστικές εκτιμήσεις»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v