Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταία ευκαιρία για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής των εισφορών Οκτωβρίου. Ποιοι μη μισθωτοί αναμένουν επιστροφές χρημάτων έως τις 15 Δεκεμβρίου. Πότε πληρώνουν όσοι το 2019 κατέβαλαν χαμηλότερες εισφορές.

Τελευταία ευκαιρία για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

Εκπνέει σήμερα, Δευτέρα, η προθεσμία-παράταση που έδωσε ο e-ΕΦΚΑ σε 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές Οκτωβρίου.  

Οι δόσεις ενεργών ρυθμίσεων πήραν παράταση έως το τέλος του έτους, ενώ οι περίπου 800.000 μη μισθωτοί που λόγω της τελευταίας εκκαθάρισης θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο 1.355 ευρώ σε πέντε δόσεις, μπορούν να ξεκινήσουν (βάσει της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης) τις πληρωμές στις 31 Μαρτίου 2021.  Επιστροφές χρημάτων προβλέπονται για πάνω από  343.500 μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, για τους οποίους η εκκαθάριση έβγαλε πιστωτικό υπόλοιπο της τάξης των 606 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι δεν αιτήθηκαν συμψηφισμό και αναμένουν έως τις 15 Δεκεμβρίου την επιστροφή. Θα πρέπει βέβαια να πληρώσουν κανονικά, έως σήμερα 7 Δεκεμβρίου, τις τρέχουσες εισφορές τους. Τέλος, οι περίπου 360.000 ασφαλισμένοι που είχαν μηδενικό αποτέλεσμα οφείλουν να καταβάλουν κανονικά, έως και σήμερα, τις τρέχουσες εισφορές τους. 

Να σημειωθεί ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Οκτωβρίου έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ταμείου από τις  25 Νοεμβρίου και είναι ενιαία καθώς ενσωματώνουν τις εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.

Εν τω μεταξύ, έως το τέλος  Δεκεμβρίου μπορούν να πληρώσουν τη δόση Νοεμβρίου από ρυθμίσεις οφειλών, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που με κρατική εντολή  παραμένουν «κλειστοί». Η σχετική υπουργική απόφαση που μεταφέρει την προθεσμία καταβολής των δόσεων από ενεργές ρυθμίσεις σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, ένα μήνα μετά, υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα. Και αφορά μόνο τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Προβλέπει, δε, ότι οι επιχειρηματίες που έβαλαν «προσωρινό λουκέτο» με το lockdown δικαιούνται να μεταχρονολογήσουν μια μηνιαία δόση της ασφαλιστικής ρύθμισής τους, ώστε να πληρώσουν τη δόση Νοεμβρίου στα τέλη Δεκέμβρη. Προσοχή, όμως. Σε περίπτωση που εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων απολυθούν, καθώς και στην περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του μέτρου οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση παύει. Και οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως ισχύει για παράδειγμα σε εποχικές επιχειρήσεις. 

Στον αντίποδα, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την παράταση της δυνατότητας αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων που αφορούν χρέη του παρελθόντος προς το ΚΕΑΟ, έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες και σε συνέχεια της αντίστοιχης ρύθμισης για τα χρέη προς το δημόσιο, είναι στις προθέσεις του υπουργείου, να επεκταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου η δυνατότητα για επανένταξη των πληγέντων από την πανδημία οφειλετών στις ρυθμίσεις και κυρίως σε αυτή των έως 120 δόσεων, που έχασαν δόσεις μέσα στο διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου, με την καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου.   

Τελευταία μέρα αιτήσεων και για τις αναστολές Νοεμβρίου

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο σύστημα «Εργάνη» από πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και κλειστές  με κρατική εντολή, που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τις 24 Νοεμβρίου. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων, που σε αυτή την περίπτωση υπολογίζονται με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημερολογιακές ημέρες με συμβάσεις σε αναστολή, να ξεκινήσει το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Αύριο αρχίζουν και οι δηλώσεις για τις αναστολές Δεκεμβρίου, με την ειδική αποζημίωση να επανέρχεται στα 534 ευρώ. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή οφείλουν υποχρεωτικά να θέσουν σε αναστολή σύμβασης το σύνολο των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown και σίγουρα έως τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v