Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι». Για «προϋπολογισμό μηδενικής στήριξης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα» έκανε λόγο από το ΣΥΡΙΖΑ η ´Εφη Αχτσιόγλου.

Σκυλακάκης: Έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες

«Έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες, μακάρι να είναι τέσσερις και θα τους περπατήσουμε με σύνεση και σωφροσύνη» σημείωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χώρα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση με ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση σημείωσε πως «κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι» και ανέφερε πως δεν υπάρχει «καλός πατερούλης» που να παράγει ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε «αυτά που δαπανούμε πως θα πληρωθούν ; Θα πληρωθούν γιατί με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε θα έχουμε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Θα πάρουμε ένα μερίδιο της μελλοντικής ανάκαμψης για να πληρώσουμε χρέη που δημιουργούνται τώρα»

Ο Θ. Σκυλακάκης - στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό - σημείωσε πως η εμπιστοσύνη είναι το «μεγαλύτερο μαξιλάρι»και έκανε αναφορά και στα θετικά μηνύματα από τις αγορές. Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε πως οι μισθοί δεν θα αυξηθούν αν δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα.

Σημείωσε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση εξωγενή και υπογράμμισε πως σε αυτή την κρίση η Ελλάδα μπήκε περισσότερο ευάλωτη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και υγειονομικά και οικονομικά. Μάλιστα υπογράμμισε πως «αυτές τις ημέρες κρίνονται ζωές αλλά και η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια».

Παράλληλα τόνισε πως δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ευστάθεια. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως με τις προτάσεις του (Μένουμε Όρθιοι 1 και 2) βάζει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, προσθέτοντας πως «δεν ξέρω αν οι προτάσεις αυτές συνδέονται με τις αυταπάτες που έχει η αντιπολίτευση»

Στις δημοσιονομικές αβεβαιότητες αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σημειώνοντας πως πολλά θα κριθούν από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των εσόδων, επισημαίνοντας πως η συνολική μείωση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2020 (σε σχέση με το 2019) είναι σχεδόν 8,8 δισ. ευρώ (έναντι 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) ενώ το 2021 αυξάνονται κατά 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο προσχέδιο).

Για «προϋπολογισμό μηδενικής στήριξης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα» έκανε λόγο η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ´Εφη Αχτσιόγλου, που εξαπέλυσε βέλη στη Νέα Δημοκρατία πως «υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο αποτυπώνεται στην έκθεση Πισσαρίδη, για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη συσσώρευση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία φθηνού, πλήρως ελαστικοποιημένου, εργατικού δυναμικού».

Στη τοποθέτηση της στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η Εφη Αχτσιόγλου τόνισε πως στον προϋπολογισμό «προβλέπεται ύφεση 10,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021. Η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη και μόλις το 40% των απωλειών λέτε πια ότι θα αποκατασταθεί. Πού είναι η ανάπτυξη τύπου V που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;». Συνέχισε λέγοντας πως μέχρι και τον Οκτώβριο «η κυβέρνηση δαπάνησε μόλις 6,7 δισεκατομμύρια ούτε 14 ούτε 24, από τα οποία τα 3,1 δισεκατομμύρια ήταν δάνεια» και ανέφερε πως «πριν το δεύτερο lockdown: το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 4 δισεκατομμύρια και ο μέσος μισθός κατά 10%, πάνω 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκτός εργασίας, το 12% των εργαζομένων λαμβάνουν μισθό κάτω από 200 ευρώ –έχουν δεκαπλασιαστεί- και μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι έτοιμη για λουκέτο».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πως επιμένει σε «άδικες και βαθιά συντηρητικές πολιτικές» και μίλησε για μια «έωλη και ατελέσφορη πολιτική που δεν βοηθά τη χώρα». Παράλληλα σημείωσε πως τα επόμενα δυο με τρία χρόνια θα έχουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και σημείωσε πως πρέπει να δώσουμε μάχη για να μην έρθει το ευρωπαϊκό συμβούλιο και ανατρέψει την κατάσταση και επανέλθουμε σε δεσμευτικά προγράμματα.

Κριτική στην ασκούμενη πολιτική άσκησε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ υπογράμμισε πως η έκθεση Πισσαρίδη βρίθει από αντιφάσεις και μίλησε για ένα βαθιά αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Από την Ελληνική Λύση κριτική άσκησε ο Βασίλης Βιλιάρδος, ενώ αύριο θα τοποθετηθεί από το ΜέΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v