Ελεγχος τιμολογίων για να αποτραπούν ανατιμήσεις στην αγορά

Με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αναμένεται να απαντήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην αύξηση των τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα. Ποιοι τομείς τίθενται υπό εποπτεία. Ποια η βάση αναφοράς για το «νόμιμο» κέρδος.

Ελεγχος τιμολογίων για να αποτραπούν ανατιμήσεις στην αγορά

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου οι τιμές πώλησης των τροφίμων, των καθαριστικών προϊόντων των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας και οι υπηρεσίες μετακίνησης, καθώς, πληθαίνουν, εν μέσω του δεύτερου lockdown οι καταγγελίες για ξαφνικές και επί το πλείστον με ποσοστά που κινούνται μεταξύ 10% έως 20%, ανατιμήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Το εν λόγω θέμα, που περιήλθε σε γνώση του υπουργείου μετά από καταγγελίες, θορύβησε την κυβέρνηση και όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, τη Δευτέρα θα καταθέσει τροπολογία στη βουλή με την οποία θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όσους αδικαιολόγητα προχωρούν σε ανατιμήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, είχε επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 21 Μαρτίου 2020 στα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα τεστ κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Έλεγχος τιμολογίων

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι σαρωτικοί έλεγχοι στα τιμολόγια προμηθευτών και λιανεμπόρων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας λόγω του νέου lockdown.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν αναφορές για ανατιμήσεις, ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποδειχθεί αν πρόκειται για αισχροκέρδεια ή για κάποιες δικαιολογημένες ανατιμήσεις που σχετίζονται με τις μεταξύ τους συναλλακτικές πρακτικές.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι υπάρχει διαπιστωμένη αύξηση κατά 18% σε συγκεκριμένο brand χαρτιού υγείας, ωστόσο αν δεν ελεγχθούν τα τιμολόγια, ουδείς μπορεί να αποδείξει ότι πρόκειται για περίπτωση αισχροκέρδειας.

Και σε συγκεκριμένα τρόφιμα, υπάρχουν ανατιμήσεις, αλλά όπως διαμηνύθηκε στο υπουργείο, αυτές οφείλονται στην ολοκλήρωση προωθητικών ενεργειών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Για αυτό θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος των τιμολογίων επισημαίνουν.

Τιμή αναφοράς η 1η Σεπτεμβρίου

Πάντως, ακόμα και αν δεν διαπιστωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει αποφασίσει να βάλει φρένο σε πιθανές κερδοσκοπικές τάσεις, ορίζοντας σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες εκ των τομέων που προαναφέρθηκαν, όριο ως προς το ποσοστό κέρδους.

Η ημερομηνία αναφοράς θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου και το ποσοστό κέρδους δεν θα επιτρέπεται να είναι ανώτερο από αυτό των συναλλαγών κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα τεθεί πλαφόν ως προς την τιμή του προϊόντος, αλλά στο ποσοστό κέρδους. Για παράδειγμα, αν η τιμή ενός προϊόντος δεκαπλασιαστεί, δεν θα μπορεί να καταλογιστεί κερδοσκοπία, αν το ποσοστό κέρδους επί του συγκεκριμένου προϊόντος δεν υπερβαίνει το ποσοστό κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου του 2020.

Πρόστιμο έως και 1 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΝΠ της 21ης Μαρτίου, όριζε ότι αν το μικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, ήταν μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, τότε, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο από 1.000 έως 1.000.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v