Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας 5G Ventures («Συμμετοχές 5G ΑΕ»), της θυγατρικής του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) που θα αναλάβει να διαχειριστεί το «Ταμείο Φαιστός».
Η διοίκηση του Υπερταμείου είχε πριν από λίγες εβδομάδες προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή του συμβούλου που θα αναλάβει την αναζήτηση, επιλογή και πλήρωση θέσεων Εκτελεστικών και Μη Εκτελεστικών Μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της 5G Ventures. Σύμφωνα με το νόμο, το Δ.Σ. της 5G Ventures είναι επταμελές, με τα τέσσερα μέλη να συμμετέχουν και στην επενδυτική επιτροπή, η οποία θα παίζει κύριο ρόλο στην επιλογή των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει το «Ταμείο Φαιστός».
Το «Ταμείο Φαιστός» έχει ως αποκλειστικό σκοπό «τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές/εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης».
Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου στις αρχές του νέου έτους, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του φάσματος στους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που συμμετέχουν στη δημοπρασία. Όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης και προβλέπεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το «Ταμείο Φαιστός» θα προικισθεί με 90 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που θα έχει το δημόσιο μέσω της παραχώρησης φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία καθώς και με περίπου 30 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια.
Νέες ιδέες
Η ιδέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του «Ταμείου Φαιστός» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός πως «αφαιρεί» από την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους (εκεί θα πάνε τα χρήματα από τη δημοπρασία φάσματος για το 5G) τα 90 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ως «μαγιά». Ως δικλίδα ασφαλείας αποφασίστηκε να λειτουργεί το «Φαιστός» κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως το «Ταμείο Φαιστός αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχει στελεχωθεί και θα έχει σηκώσει τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κάνει τις πρώτες επενδύσεις». Πρόσθεσε πως «εκτός από το «Φαιστός» πρέπει οι πάντες να εκπονήσουν ένα σχέδιο, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για το πως θα πάμε στο 5G. Το σημείο-κλειδί είναι πόσο γρήγορα θα γεννηθούν ιδέες και από αυτούς». Η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος από εταιρείες και ερευνητικούς φορείς που θα αναπτύσσουν λύσεις για την επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την αξιοποίηση των δικτύων 5G, για τα οποία οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα επενδύσουν περίπου 1,2-1,5 δισ. ευρώ.
Στις επενδυτικές προτάσεις που υποβάλλονται προς έγκριση στο «Ταμείο Φαιστός», οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αιτούνται την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης τμήματος φασματικής ζώνης για την πιλοτική ανάπτυξη προϊόντος ή/και υπηρεσίας που λειτουργεί σε υποδομές 5G ή σχετικές με αυτές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το δημόσιο έχει δεσμεύσει ή δύναται να δεσμεύσει τμήμα του φάσματος με σκοπό την αποκλειστική αξιοποίησή του για σκοπούς έρευνας ή/και ανάπτυξης ή/και καινοτομίας σε δίκτυα, προϊόντα και υπηρεσίες που λειτουργούν σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς.