Νέο πακέτο στήριξης των μεγάλων ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους, με επιδότηση 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, αλλά και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής, προωθεί το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού, που όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στο τέλος του 2020 θα κλείσει με απώλεια της τάξης του 80% των εσόδων του.
Στην τροπολογία που κατέθεσαν χθες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα, θεσμοθετείται πρόγραμμα ειδικής οικονομικής ενίσχυσης για μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Πρόνοιες λαμβάνονται και για τα μεγάλα ξενοδοχεία, με σημαντική πτώση του τζίρου τους. Παράλληλα, με νέα δέσμη μέτρων στηρίζονται κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, καθώς και οι εποχικά εργαζόμενοι.
Αναλυτικά, η διάταξη για την επιδότηση των εισφορών και μισθών κατά 80% ορίζει ότι ξενοδόχοι που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας και θα ενταχθούν σε επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, θα επιδοτηθούν από το κράτος για έως και 12 μήνες, με το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η ενίσχυση αυτή εντός 2ετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου, να μην υπερβαίνει το 15% της εγκεκριμένης δαπάνης του έργου.
Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καθώς η διάταξη ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής ενίσχυσης, δεν επιτρέπονται οι απολύσεις, οι μετατροπές συμβάσεων, οι αναστολές συμβάσεων και η χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία».
Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη».
Με άλλη διάταξη, επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές των τουριστικών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας που είχαν πτώση τζίρου φέτος το 8μηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 κατά τουλάχιστον 70%. Η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορά το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος.
Όσο για τις προβλέψεις για εργαζόμενους, δύο διατάξεις δίνουν ανάσα σε χιλιάδες εποχικούς αλλά και 12μηνης απασχόλησης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Η πρώτη αφορά την παράταση κατά ένα μήνα στην υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων και πληρωμή τους με 534 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς το μέτρο ίσχυε από την 1η Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου, οι εποχικά εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδίκαια. Θα λάβουν όμως από τον ΟΑΕΔ το 3μηνο επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει εντός του τρέχοντος έτους τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας (ένσημα).
Η δεύτερη αφορά το επίδομα άδειας των εργαζόμενων σε ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, το οποίο είχε τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας των αναστολών. Σύμφωνα με αυτήν, εργοδότες-ξενοδόχοι καταλυμάτων 12μηνης διάρκειας υποχρεούνται έως 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν στους εργαζόμενους που για αρκετούς μήνες εντός του 2020 είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού τους μισθού. Η διάταξη ξεκαθαρίζει ότι για τον υπολογισμό του επιδόματος αδείας λαμβάνεται υπόψη και το διάστημα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης. Η αποζημίωση που θα λάβουν οι εργοδότες από το κράτος υπολογίζεται στα 2/25 επί των 534 ευρώ -δηλαδή 42,72 ευρώ- για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εν λόγω μισθωτών.
Με άλλη διάταξη, τέλος, ξεκαθαρίζει ο τρόπος που το δημόσιο θα επιδοτεί τις θέσεις εργασίας σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές κ.λπ. Η επιδότηση ορίζεται σε 10 ευρώ για τις θέσεις θεάτρων και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους, ενώ επιδοτούνται 24 παραστάσεις τον μήνα στα θέατρα και 40 τον μήνα στους κινηματογράφους. Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καλύπτεται 40% των θέσεων, ενώ για τις κλειστές το 20%.