Το 2020 θα χαθεί το 80% των εσόδων ενώ η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού αναμένεται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννη Ρέτσο.
Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για να ζητήσει από την κυβέρνηση τη χρονική επέκταση των μέτρων και για τους πρώτους μήνες του 2021.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και α’ τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένα για τον τουρισμό, «άρα θα χρειαστεί χρονική επέκταση για τη στήριξη του κλάδου και των εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ενδεχομένως και το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σε τηλε-συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο.
Παράλληλα δήλωσε «κάθετα» αντίθετος στις διαδικασίες ανακοίνωσης των μέτρων ανά μήνα και σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας. Ο κ. Ρέτσος επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, που καθόρισαν την επέκταση της αναστολής εργασίας μέχρι τον Δεκέμβριο και όπως είπε, δεν γίνεται κατανοητό γιατί ακολουθείται η τακτική της ανακοίνωσης μήνα μήνα.
Τους πρώτους μήνες της πανδημίας ήταν κατανοητή η σταδιακή ανακοίνωση των μέτρων, γιατί γνωρίζαμε πολύ λίγα για το πώς θα πάει η πανδημία, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Τώρα, στη δεύτερη φάση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε γίνεται με ένα ΦΕΚ για όλους τους υπόλοιπους μήνες του έτους, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, η διαδικασία αναστολών.
Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έθεσε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, το οποίο όπως είπε παραμένει στο τραπέζι των διεκδικήσεων των τουριστικών φορέων, ωστόσο δεν είναι άμεσης εφαρμογής και θα τεθεί στην κατάλληλη συγκυρία, λίγο πριν το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι τουριστικές αγορές της Μεσογείου θα ριχθούν εκ νέου στη μάχη της προσέλκυσης των ξένων επισκεπτών.
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα τιμής να ταξιδέψει κανείς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, ο οποίος τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ως ΣΕΤΕ, η επιλογή μας είναι να κινούμαστε με άξονα τον ρεαλισμό και τη σοβαρή διεκδίκηση, χωρίς έστω κι αν, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού, υπάρχουν και πολύ πιο έντονες φωνές, που θέτουν πιο έντονες διεκδικήσεις και φτάνουν ακόμη και στα όρια του λαϊκισμού».
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει μία κοινή στρατηγική όσον αφορά στις μετακινήσεις στην Ευρώπη. Επίσης ανέφερε ότι τα πολλά ξενοδοχεία έχουν κλείσει, συμπλήρωσε ότι τα μέτρα είναι ίδια για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν ή είναι κλειστά ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει κλείσει το 90% των ξενοδοχείων.
Είναι κρίμα συμπλήρωσε, γιατί θα υποχρεωθούν να κλείσουν και μικρές μονάδες στους χειμερινούς προορισμούς, αφού η πανδημία επεκτείνεται και η δυνατότητα για διακοπές και από τους Ελληνες μειώνεται.
Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την ανάκαμψη καθώς, όπως είπε, έχει εμπιστοσύνη στο ένστικτο του Ελληνα επιχειρηματία.