Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Πυρά από την αντιπολίτευση στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Συνεδριάζει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Οι θέσεις των κομμάτων για την οικονομία και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Βουλή: Πυρά από την αντιπολίτευση στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκείται έντονη κριτική, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στην επιστροφή σε ανάπτυξη το 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε προς την αντιπολίτευση, «να ακούσουμε συγκεκριμένα ποσοστά για τις προβλέψεις όσον αφορά στην ύφεση. Να συζητήσουμε πάνω σε κάτι συγκεκριμένο. Εφόσον τα κόμματα μιλούν για λανθασμένη πολιτική, να μας πουν τις εκτιμήσεις τους. Δηλαδή πιστεύει η αντιπολίτευση ότι θα έχουμε ύφεση ή ανάπτυξη το 2021;».

Ανεδαφικές χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προβλέψεις για το 2021 η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Απευθυνόμενη στην κυβερνητική πτέρυγα, έκανε λόγο για «μια πολιτική ακραίας ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας και συνολικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων». Παράλληλα μίλησε για «ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης εις βάρος των εργαζομένων, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Ένα σχέδιο που αυξάνει ραγδαία τις ανισότητες», με αποτέλεσμα κερδισμένη να βγαίνει μόνο «μια μικρή ελίτ».

Για «προϋπολογισμό μελλοντολόγων» έκανε λόγο από το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως είπε, «το προσχέδιο εξωραΐζει το παρελθόν, αδυνατεί να περιγράψει την παρούσα κατάσταση και σκιαγραφεί ένα δήθεν ελπιδοφόρο μέλλον που κάθε άλλο παρά πατάει σε σταθερή βάση». Συνέχισε λέγοντας προς την κυβερνητική πτέρυγα, «το θέμα δεν είναι τι λέμε εμείς για τους στόχους αλλά τι λέτε εσείς για την οικονομία. Και αυτό που λέτε, είναι ένα άλμα στο κενό».

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην ασκούμενη πολιτική, σημειώνοντας πως οδηγεί σε νέα μέτρα και νέα βάρη. Όπως είπε, υπάρχουν εκτιμήσεις που «δεν πατάνε στα πραγματικά δεδομένα».

«Η κυβέρνηση ακολούθησε την τακτική του βλέποντας και κάνοντας» ανέφερε από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος. Για να προσθέσει πως «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται από την πρώτη ματιά η εικόνα μιας οικονομίας σε τέλμα».

Τέλος, από το ΜέΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης μίλησε για έναν προϋπολογισμό «κοινωνικά ανάλγητο», «αδράνειας» και «αποεπένδυσης όσον αφορά το κοινωνικό κράτος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v