Με «λουκέτο» κινδυνεύει μία στις 3 επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Μεγαλύτερο «δίχτυ» προστασίας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ζητούν εκπρόσωποι φορέων. Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εταιρείες κρούει η ΓΣΕΒΕΕ. Για «νομιμοποίηση» της απλήρωτης εργασίας κάνουν λόγο τα συνδικάτα.

Με «λουκέτο» κινδυνεύει μία στις 3 επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Με κριτική «ματιά» βλέπουν συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Οι σχετικές τοποθετήσεις έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητούνται οι ΠΝΠ με τα μέτρα (θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια την επόμενη Δευτέρα).

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις χτύπησε o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σημειώνοντας πως «μία στις τρεις επιχειρήσεις εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο διακοπής της δραστηριότητάς της το επόμενο εξάμηνο».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εκφράζει φόβους πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο εξάμηνο», ενώ μόνο το 35,3% δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε το προηγούμενο εξάμηνο. Το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι μειώθηκε η ρευστότητα. Ενδεικτικό των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία είναι πως το 25% των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και μία στις τρεις καθυστέρησε να πληρώσει το ενοίκιο. Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέσα σε έξι μήνες υπολογίζονται σε 117.000.

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού ο Γιώργος Χότζογλου σημείωσε πως «ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα». Χαρακτήρισε θετική τη διάταξη για τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων προκειμένου να βγουν οι εργαζόμενοι στην ανεργία (σημείωση: για τους εποχικά εργαζόμενους τα απαιτούμενα ένσημα πέφτουν από τα 100 στα 50). Ωστόσο έθεσε το ερώτημα «τι θα γίνει όμως με όσους δεν έχουν τα περσινά; Τι θα γίνει με όσους δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης;» και υπογράμμισε πως χιλιάδες εργαζόμενοι είναι εκτός ρυθμίσεων.

Για μία ζοφερή κατάσταση έκανε λόγο ο γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας πως είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του εργατικού δικαίου η νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του για τον περιορισμό του δώρου των εορτών με βάση την αποζημίωση του ειδικού σκοπού και έκανε λόγο για μία «επικίνδυνη ρύθμιση».

«Έχουμε σημαντικές διαφωνίες με το νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, επισημαίνοντας πως πλέον έχουμε περάσει στη γενιά των 534 ευρώ (σημείωση: το ποσό αυτό καταβάλλεται ως ειδική αποζημίωση). Έντονη κριτική άσκησε στη διάταξη που προβλέπει πως οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα στη συνέχεια πρέπει να καλύψουν τον μισό χρόνο με υπερωρίες. Όπως είπε, «νομοθετούμε την απλήρωτη εργασία».

Ο Στράτος Παραδιάς από την ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε πως «η ενίσχυση των ενοικιαστών μέσω της αναγκαστικής μείωσης είναι η μόνη δράση που δεν χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τις τσέπες των ιδιοκτητών. Αυτό έπρεπε να είχε χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους». Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν και θετικά όπως η υιοθέτηση προαιρετικών συμφωνιών μείωσης μισθώσεων με επιστροφή 12%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης αναφέρθηκε στο θέμα των αναδρομικών, επισημαίνοντας πως 1.5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν παίρνουν τίποτα. Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει τα αναδρομικά όχι μόνο των κύριων συντάξεων αλλά και τα αναδρομικά έντεκα μηνών (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) στις επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα. «Θα δώσουμε μάχη, δεν γίνεται διαφορετικά», σημείωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v