Ποια clusters υποδέχονται επιχειρήσεις για καινοτόμα έργα

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της πρώτης πρόσκλησης της δράσης «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/Φορέας Αρωγός». Έως και 80% το ύψος της επιδότησης για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στα clusters στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης.

Ποια clusters υποδέχονται επιχειρήσεις για καινοτόμα έργα

Σε 25 clusters θα κληθούν να συμμετάσχουν -με την ανάλογη χρηματοδότηση- οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να υλοποιήσουν καινοτόμα επενδυτικά σχέδια. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις συνεργασίας σε ένα από τα clusters (βλέπε στη στήλη συνοδευτικό υλικό), η δημιουργία των οποίων εγκρίθηκε στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης της δράσης «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/Φορέας Αρωγός» (ΣΣΚ - ΦΑ).

Επισημαίνεται ότι το ύψος της επιδότησης που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται έως και το 80% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης που αναμένεται άμεσα, θα κληθούν να υποβάλουν προτάσεις ως δυνητικοί δικαιούχοι υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, οι οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν μεμονωμένα ή σε συνεργατικά σχήματα, επιχειρηματικά σχέδια Καινοτομίας υποστηριζόμενα από Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη. Στις προτάσεις τους θα αναλύονται οι ενέργειες που θα υλοποιήσει, με έμφαση στη διάσταση της καινοτομίας, η κάθε επιχείρηση για την ανάπτυξή της καθώς και για την ανάπτυξη συνεργασιών Ε&Τ με άλλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου ενός εγκεκριμένου ΣΣΚ, ο οποίος δραστηριοποιείται σε κάποιον από τους θεματικούς τομείς, της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης σε εθνικό επίπεδο (national RIS3).

Στόχος των επιμέρους επιχειρηματικών σχεδίων των επιχειρήσεων θα είναι η ανάπτυξη σημαντικής δυναμικής στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων ή και υπηρεσιών, η υλοποίηση στρατηγικών διείσδυσής τους σε αγορές-στόχους, η αύξηση των θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η δημιουργία νέας γνώσης και τεχνογνωσίας μέσω των ενεργειών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του κάθε ΣΣΚ.

Στα υποβαλλόμενα επιχειρηματικά σχέδια, οι επιχειρήσεις θα τεκμηριώνουν τη συνάφεια και τη συμβολή τους στο επιχειρηματικό σχέδιο του προκριθέντος ΦΑ, του ΣΣΚ που συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν ως μέλη. Στην πρότασή τους θα αναλύονται οι Ε&Τ ενέργειες που θα υλοποιήσουν με προτεραιότητα την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.

Κατά τη δεύτερη πρόσκληση, θα χρηματοδοτηθούν με αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης και συνεργατικά έργα, μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών ή εν δυνάμει μελών του εκάστοτε ΣΣΚ. Τα συνεργατικά έργα θα συμβάλουν στην επίτευξη του επιχειρηματικού στόχου/ων του ΣΣΚ και θα αποτελούν μέρος της στρατηγικής, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου του εκάστοτε ΣΣΚ, που συμμετέχουν ως μέλη.

Σε κάθε συνεργατικό έργο θα συμμετέχουν κατ’ ελάχιστον τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις τόσο μεταξύ τους όσο και ως προς τον Φορέα Αρωγό (σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύσταση της ΕΕ 2003/361/ΕΚ), ενώ καμία μεμονωμένη επιχείρηση δεν θα καλύπτει άνω του 70% των επιλέξιμων δαπανών.

Στις υποβαλλόμενες προτάσεις μπορούν να συμπεριλαμβάνονται ως υπεργολάβοι, όπου κριθεί σκόπιμο, επιχειρήσεις-μέλη ή εν δυνάμει μέλη του εκάστοτε ΣΣΚ καθώς και Ερευνητικοί -Ακαδημαϊκοί Φορείς, εξαιρουμένου του Φορέα Αρωγού.

Η διάρκεια των έργων

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης των έργων, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Επισημαίνεται ότι στη δεύτερη πρόσκληση μπορούν να συμμετέχουν ως δυνητικά μέλη των προκριθέντων ΦΑ και επιχειρήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στα επιχειρηματικά σχέδια των ΦΑ που εγκρίθηκαν κατά την πρώτη πρόσκληση. H δεύτερη πρόσκληση είναι ανοικτή προς όλες τις επιχειρήσεις-δυνητικά μέλη του εκάστοτε ΣΣΚ.

Στην κάθε πρόταση θα πρέπει, ωστόσο, να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Φορέα Αρωγού, για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων (μεμονωμένων ή σε συνεργατικό έργο), που δεν αποτελούν ήδη μέλη του ΣΣΚ με την υποβολή ενός προσυμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών χωρίς δεσμευτική ισχύ και να οριστεί ποιοτικά και ποσοτικά η συμβολή της κάθε πρότασης στην ανάπτυξη του ΣΣΚ, σύμφωνα με το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο του ΣΣΚ στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης.

Η κάθε επιχείρηση στο πλαίσιο της δεύτερη πρόσκλησης δύναται να συμμετέχει με μία και μόνο πρόταση και θα δεσμεύεται ως προς τον Φορέα Αρωγό με τον οποίο αποκλειστικά και μόνο θα συνεργαστεί, ως δικαιούχος.

Οι επιχειρήσεις-μέλη ή εν δυνάμει μέλη των προκριθέντων ΣΣΚ δύνανται να συμμετάσχουν και ως υπεργολάβοι (πέραν της μιας συμμετοχής τους ως δικαιούχοι), αποκλειστικά και μόνο σε μια επιπλέον πρόταση, με διαφορετικό Φορέα Αρωγό, με την προϋπόθεση ότι το αντικείμενό του εμπίπτει σε διαφορετικό θεματικό τομέα της RIS3.

Σε περίπτωση συμμετοχής συνδεδεμένων ή συνεργαζομένων μεταξύ τους επιχειρήσεων, μόνο μία από αυτές θα είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση ως δικαιούχος και μόνο μία από αυτές θα είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση ως υπεργολάβος.

Οι επιχειρήσεις δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν:

  • να έχουν συσταθεί νομίμως και να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε. ΚοινΣΕπ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα εν δύνανται να είναι δικαιούχοι στη 2η πρόσκληση.
  • κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης να λειτουργούν νόμιμα (με έδρα ή υποκατάστημα) στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαθέτουν ΑΦΜ ή VAT. Οι επιχειρήσεις οι οποίες κατά την υποβολή της πρότασης δεν διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα δεσμεύονται ότι κατά την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης θα διαθέτουν εγκατάσταση ή υποκατάστημα στην περιφέρεια στην οποία χωροθετείται η ενίσχυση, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Αίτηση Χρηματοδότησης.
  • να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κανονισμού ΕΕ651/2014.
  • να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εκτέλεση προηγουμένης απόφασης ανάκτησης της Ευρωπαϊκής επιτροπής για αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθείσες κρατικές ενισχύσεις.
  • να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης. Όμως, αποτελούν δυνητικό δικαιούχο οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει μεν ενίσχυση διάσωσης, αλλά έχουν αποπληρώσει το δάνειο και έχει λυθεί η σύμβαση εγγύησης καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει ολοκληρωθεί.
  • να δεσμευτούν εγγράφως ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, ούτε θα υποβληθούν, εφ’ όσον το παρόν εγκριθεί προς χρηματοδότηση.

Οι επιλέξιμες δαπάνες των επιχειρήσεων-μελών των ΣΣΚ που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, είναι οι εξής:

α) Ενισχύσεις Καινοτομίας για ΜΜΕ (άρθρο 28, ΕΚ651/2014)

  • Δαπάνες για την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άϋλων στοιχείων ενεργητικού.
  • Δαπάνες για την απόσπαση από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε νέες θέσεις, που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό.
  • Δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.

β) Έρευνα και ανάπτυξη πρωτοτύπου προϊόντος /μελέτη σκοπιμότητας (άρθρο 25 ΓΑΚ 651/2014)

  1. Δαπάνες προσωπικού, μόνιμου ή επί συμβάσει: ερευνητές, τεχνικοί και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό στον βαθμό που απασχολείται στο έργο.
  2. Δαπάνες για πάγιο εξοπλισμό: Δαπάνες οργάνων/εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται στο έργο. Δαπάνες για κτίρια, στον βαθμό και για όσον χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο. Όσον αφορά στα κτίρια, επιλέξιμες θεωρούνται μόνον οι δαπάνες απόσβεσης, που αντιστοιχούν στη διάρκεια του έργου.
  3. Δαπάνες για ανάθεση έρευνας επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς και δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υποστηρικτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για το έργο·
  4. Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου. Στην κατηγορία αυτή προβλέπεται σταθερό ποσοστό απλοποιημένου κόστους ύψους 25% επί του συνόλου των επιλέξιμων άμεσων δαπανών, εξαιρουμένων των επιλέξιμων άμεσων δαπανών για υπεργολαβική ανάθεση, (Καν 1303/2013, άρθρο 68, παρ. 1, περίπτωση α, ΥΑΕΚΕΔ άρθρο 23 και 25.Α.1.β), χωρίς προσκόμιση των αντίστοιχων παραστατικών. Επισημαίνεται ότι φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου ως υπεργολάβοι, (συμβάσεις παροχής υπηρεσιών), δεν θεωρούνται προσωπικό του Δικαιούχου (άρθρο 12, παρ. 5 της ΥΑΕΚΕΔ).
  5. μελέτες σκοπιμότητας.

γ) Ενισχύσεις για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία (άρθρο 29, ΕΚ651/2014)

Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων.

δ) Ενισχύσεις/Δαπάνες για συμμετοχή ΜΜΕ σε εκθέσεις (άρθρο 19, ΕΚ 651/2014)

Ενισχύσεις για τη συμμετοχή των ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις: δαπάνες μίσθωσης, εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου για τη συμμετοχή μιας επιχείρησης σε οποιαδήποτε εμπορική έκθεση.

*Δείτε τα 25 clusters για τα καινοτόμα επενδυτικά σχέδια, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v