Στην οριστικοποίηση της λύσης για να διατηρηθεί ζωντανό το μοναδικό κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα, ο Πρίνος, αλλά και για να συνεχίσει την παραγωγή του για άλλα 15 χρόνια φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν πηγές, τα δύο συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκρίνουν, εκτός απρόοπτου, το σενάριο της εισόδου με χαμηλό ποσοστό μετοχών στην εταιρεία που διαχειρίζεται τον Πρίνο, την Energean Oil & Gas και την παροχή εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού της σχεδίου.
Η πρόταση αυτή είναι σε επεξεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς πρόκειται για κρατική ενίσχυση και απαιτείται η έγκριση της. Η τελική έκβαση της υπόθεσης της διάσωσης του Πρίνου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και αν τελικά ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις υπ. Οικονομικών με την Κομισιόν, τότε θα ανοίξει μία νέα σελίδα για την εκμετάλλευση που θα της δώσει κι άλλα χρόνια ζωής.
Η παραχώρηση της Energean Oil & Gas, που ανήκει στην Energean, χτυπήθηκε από την κρίση της πανδημίας που προκάλεσε τα lockdown και με τη σειρά τους την μεγάλη πτώση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου, διεθνώς. Οι 270 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας του προβλήματος βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το κοίτασμα, ενώ η εταιρεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο έχει καταβάλλει 50 εκατ. ευρώ για να μην μπει λουκέτο στη δραστηριότητα.
Η ελληνική εταιρία, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προϋποθέτει επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ τη διετία 2020-2021. Το πρώτο βήμα είναι η επανέναρξη από τον Σεπτέμβριο του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον» με την επανεκκίνηση της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα και άλλες απαραίτητες επενδύσεις. Δεύτερο βήμα είναι η συνέχεια των παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και η διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο.
Το project του Πρίνου, έχει ονομαστεί «Πράσινος Πρίνος», καθώς η Energean προτείνει και σειρά επενδύσεων ώστε η εκμετάλλευση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θέλουν τις ενεργειακές και βιομηχανικές επενδύσεις να υλοποιούνται με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Έτσι, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
- Χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία.
- Επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050.
- Σειρά αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.