Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Υφεση 8,2%, ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές

Ανεβάζει τον πήχη για τη φετινή ύφεση στην Ελλάδα ο οίκος. Επιδεινώνονται οι προοπτικές, βαρίδι η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Φθηνές οι ελληνικές μετοχές, ωστόσο ο οίκος διατηρεί τη σύσταση «neutral».

HSBC: Υφεση 8,2%, ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές

Η HSBC αποκτά πιο συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι νέες εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας τοποθετούν την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο στο 12% από 8,6% που ανέμενε πριν, με την ύφεση για το σύνολο του 2020 να διαμορφώνεται πλέον στο 8,2% από 6% πριν.

Η HSBC επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της πανδημίας, εφαρμόζοντας lockdown από τα τέλη του Μαρτίου ενώ από τις αρχές Μαΐου πραγματοποιείται η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στον θετικό πόλο, οι προοπτικές του τουρισμού φαίνονται λίγο καλύτερες από ό,τι νωρίτερα στο έτος ενώ το ταμείο της Ε.Ε. θα μπορούσε να βοηθήσει στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που και η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την HSBC, είναι η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, για τον οποίο και εκτιμά ότι η πτώση του θα είναι της τάξεως του 50%, δημιουργώντας ύφεση έως και 5% από το ΑΕΠ φέτος, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αναφορικά με τη μετοχική αγορά, η HSBC διατηρεί την ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας πως ο εγχώριος ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι εύθραυστος. Το σοκ της πανδημίας ωθεί την οικονομία σε ύφεση, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια στη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών και επισημαίνει ότι απαιτείται βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, προκειμένου να απελευθερωθεί αξία στις ελληνικές τράπεζες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την επέκταση της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι αποτιμήσεις στις εγχώριες μετοχές μπορεί να εμφανίζονται φθηνές, με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) για φέτος να διαμορφώνεται στις 14,8 φορές και στις 12,5 φορές για τις εγχώριες τράπεζες. Οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνονται σε 0,6 φορές για την αγορά και στις 0,2 φορές για τις τραπεζικές μετοχές.

Η HSBC θεωρεί ωστόσο δεδομένη την επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης της πανδημίας, με αποτέλεσμα η ποιότητα του ενεργητικού και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών να επιδεινωθούν. Παράλληλα, αν και οι ελληνικές μετοχές αποτελούν ένα risk on trade, προτιμά να τηρήσει την ουδέτερη στάση και να επικεντρωθεί μόνο σε μετοχές της εγχώριας αγοράς που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς.

 

Το πρόβλημα του τουρισμού

Βαθμολογούμε τις ελληνικές μετοχές ουδέτερες, αφού ο πυρήνας της ελληνικής αγοράς μετοχών παραμένει ο εύθραυστος ελληνικός τραπεζικός τομέας, εξηγεί η HSBC. Το πρόβλημα είναι η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό.

Τα τουριστικά έσοδα συνήθως αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και ο τομέας σχεδόν το 20% της οικονομίας. Οι διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 73% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, ενώ τα ταξιδιωτικά έσοδα μειώθηκαν κατά 51,4% σε ετήσια βάση για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου (και 98,7% σε ετήσια βάση μόνο τον Απρίλιο). Το θετικό στοιχείο είναι ότι η χώρα δέχεται το 60% των τουριστών μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, οπότε δεν είναι χαμένη η χρονιά ακόμα. Ωστόσο, εκτιμάει μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v