Η Γερμανία ζητά τον πρώτο λόγο στο «Ταμείο Ανάκαμψης»

Η Μέρκελ θέλει να βάλει τους όρους της στις εκταμιεύσεις, ενώ εμφανίζεται έτοιμη να αυξήσει κατακόρυφα τη συνεισφορά της στην ΕΕ. Δεν αναμένεται λύση στη Σύνοδο Κορυφής. Γιατί ξαναμπαίνει στο τραπέζι η άμυνα.

Η Γερμανία ζητά τον πρώτο λόγο στο «Ταμείο Ανάκαμψης»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διεμήνυσε στην επίσης Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να αυξήσει τη συνεισφορά του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μέσω του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, έως και κατά 40%.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο στο Βερολίνο, το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο, για τα επόμενα 7 χρόνια. Με έναν όρο όμως: Το Βερολίνο να έχει τον πρώτο λόγο για το πού και πώς θα διανεμηθούν τα επιπλέον κονδύλια.

Ήδη η Γερμανία δίνει 31 δισεκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κάθε έτος. Ο έξυπνος τρόπος που χειρίστηκε το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης μάλιστα, λένε πηγές, της δίνει αυτομάτως το πλεονέκτημα για να παραμείνει η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή. Αλλωστε αυτή δίνει τα περισσότερα χρήματα.

Ο γαλλογερμανικός άξονας, αντί να προτείνει ένα ξεχωριστό Ταμείο Ανάκαμψης για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης από την Covid-19 (κάτι που θα είχε ξεχωριστούς όρους, προϋποθέσεις κ.λπ., τους οποίους θα διαπραγματεύονταν από το μηδέν όλες οι χώρες-μέλη), ενέταξε το «Ταμείο» στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Θέση που πέρασε χωρίς μεγάλες αντιδράσεις. Έτσι τα νέα κονδύλια θα εντάσσονται στους κανόνες εκταμίευσης της Κομισιόν, συν τους επιπλέον όρους που θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ στις επόμενες Συνόδους Κορυφής.

Ο πρώτος συμβιβασμός

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή δεν αναμένεται να φέρει συμφωνία. Εκτιμάται ότι θα γίνει μια πρώτη καταγραφή των θέσεων των χωρών-μελών για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι για 750 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ήδη διαρρέονται πληροφορίες ότι ο πρώτος συμβιβασμός θα αλλάξει την αναλογία και θα φέρει λιγότερες επιχορηγήσεις και περισσότερα δάνεια. Αυτό επιδιώκει ο Βορράς. Ήδη, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την πρόταση της Κομισιόν.

Η Γερμανία αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και φιλοδοξεί να «λήξει» το θέμα σε αυτό το διάστημα. Ως προεδρεύουσα χώρα, θα μπορεί να καταρτίσει τις συμβιβαστικές προτάσεις, να μπει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των χωρών που διαφωνούν και βεβαίως να καταρτίσει την ατζέντα του εξαμήνου. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο «όπλο», σε μια χρονική στιγμή που τρέχουν πολλά μεγάλα θέματα στην Ευρώπη.

Οι πηγές από το Βερολίνο ανέφεραν ότι το νέο «πακέτο» κονδυλίων θα πρέπει να βλέπει μπροστά και να αφορά τομείς της οικονομίας του «μέλλοντος», όπως πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή επέκταση αλλά και αναβάθμιση της ευρωπαϊκής άμυνας, τομέα όπου υπήρξε υστέρηση εδώ και χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες κυκλοφόρησε έγγραφο κατά το οποίο ο γαλλογερμανικός άξονας πιέζει την ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, με το επιχείρημα ότι αυξάνονται οι εξωτερικοί κίνδυνοι και ότι οι αναταραχές στις ΗΠΑ φέρνουν την Αμερική σε μια περίοδο εσωστρέφειας.

Να σημειώσουμε ότι τα αμυντικά κονδύλια απορροφούνται κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία και δευτερευόντως από την Ιταλία. Δεν είναι επίσης τυχαίο που η Γερμανία θα φιλοξενήσει Σύνοδο της ΕΕ με την Κίνα εντός της προεδρίας της, με κίνητρο την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Τι γίνεται με την Ελλάδα

Ο Νότος ακόμα δεν έχει βρει τα πατήματά του για μια κοινή πρόταση ενόψει της Συνόδου της Παρασκευής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κάθε χώρα φαίνεται να διαπραγματεύεται σε διμερές επίπεδο. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν η Ελλάδα θα λάβει τελικά τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από την αρχική πρόταση της Κομισιόν. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για νούμερα», διεμήνυσε η γερμανική κυβέρνηση.

Εκτός από το τελικό ποσό, αναμένουμε να δούμε και:

  1. Την τελική αναλογία δανείων-επιδοτήσεων
  2. Τους τομείς στους οποίους θα διανέμονται τα κονδύλια
  3. Τους όρους της εκάστοτε εκταμίευσης, καθώς υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για τρίμηνους ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση να ενταχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αυτομάτως αφαιρεί οποιοδήποτε δικαίωμα για εμπροσθοβαρείς εκταμιεύσεις. Θα γίνουν σε βάθος 7ετίας.

Ίσως ο τρόπος και οι τομείς που θα απορροφήσουν τα νέα κονδύλια να «εξαναγκάσουν» την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει νέα υπουργεία, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να απορροφήσει όλα τα ποσά.

Γεγονός που ίσως επηρεάσει και τον πιθανό ανασχηματισμό που διαρρέεται ότι είναι προ των πυλών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v