Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στεγαστικά δάνεια που θα επιδοτήσει για εννέα μήνες η κυβέρνηση

Τι προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πού μπαίνει ο πήχης ανά κατηγορία για το υπόλοιπο δανείου, αξία ακινήτου, ύψος καταθέσεων. «Αγκάθι» τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα στεγαστικά δάνεια που θα επιδοτήσει για εννέα μήνες η κυβέρνηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο εντός του Ιουνίου να μπει η τελική σφραγίδα στο νέο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα έχει 9μηνη διάρκεια, θα προσφέρει κρατική επιδότηση της δόσης και για πρώτη φορά θα απευθύνεται και στους συνεπείς -έως την 29η Φεβρουαρίου 2020- δανειολήπτες.

Η νέα ρύθμιση αφορά όλους τους δανειολήπτες που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης και επιδοτήθηκαν με 800 ευρώ από το δημόσιο και όσους έχουν υποστεί -λόγω της κρίσης του κορωνοϊού- μείωση του εισοδήματός τους κατά τουλάχιστον 20% έναντι αυτού που είχαν τον Φεβρουάριο του 2019.

Με βάση τις εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα-γέφυρα περίπου 330.000 δανειολήπτες. Η ισχύς του θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 και θα λήξει την 31η Μαρτίου 2021.

Η κυβέρνηση προτείνει να δοθούν στους δανειολήπτες 2 μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος) για να κάνουν την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, οι θεσμοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιμένουν στον ένα μήνα (μόνο τον Ιούλιο).

Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά οποιοδήποτε δάνειο φυσικού προσώπου και επαγγελματία φέρει ως εγγύηση/εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Δεν αφορά επιχειρηματίες, δηλαδή δάνεια επιχειρήσεων, ακόμη κι αν το ενέχυρο είναι η πρώτη κατοικία του επιχειρηματία.

Στόχος του νέου πλαισίου είναι να προστατεύσει μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τους υγιείς δανειολήπτες, που δέχθηκαν, όμως, εισοδηματικό πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και όσους τα δάνειά τους ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου καταγγελμένα, προκειμένου να μη χάσουν την πρώτη κατοικία τους, όταν από τον Σεπτέμβριο ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί. 

Απαραίτητη προϋπόθεση

Στη ρύθμιση, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν αυτόματα, κάνοντας μόνο την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όσοι δανειολήπτες με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία ήταν ενήμεροι την 29η Φεβρουαρίου 2020 (δηλαδή είχαν πληρώσει τη δόση και τον Φεβρουάριο). Αντίθετα, όσοι την ίδια ημερομηνία είχαν δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (3μηνών) και όσοι το δάνειό τους είχε καταγγελθεί, για να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα!

Ενήμερα δάνεια (την 29η Φεβρουαρίου 2020)

  • Το μέγιστο ποσό μηνιαίας δόσης που θα πληρώσει το δημόσιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. 
  • Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης προβλέπεται στο 90% της δόσης, το δεύτερο 3μηνο στο 75% και το τρίτο 3μηνο στο 50%. 
  • Το υπόλοιπο του δανείου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. 
  • Οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (την 29η Φεβρουαρίου 2020)

  • Το μέγιστο ποσό της δόσης που θα πληρώσει το δημόσιο ορίζεται στα 500 ευρώ. 
  • Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης το ποσοστό κάλυψης της δόσης από το δημόσιο προβλέπεται στο 80%, το δεύτερο τρίμηνο στο 65% και το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο στο 40%. 
  • Το υπόλοιπο δανείου ορίζεται έως τις 250.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία του σπιτιού έως τις 200.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Καταγγελμένα δάνεια (την 29η/02/20)

  • Το μέγιστο ποσό της δόσης που θα πληρώνει το δημόσιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 400 ευρώ. 
  • Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό κάλυψης της μηνιαίας δόσης από το κράτος προβλέπεται στο 70%, το δεύτερο τρίμηνο στο 55% και το τρίτο τρίμηνο στο 30%.
  • Το ύψος του υπολοίπου του δανείου ορίζεται έως τις 200.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται έως τις 130.000 ευρώ. 
  • Οι καταθέσεις του δανειολήπτη με καταγγελμένο δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων αποτελεί ακόμη θέμα έντονης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ωστόσο η πρόταση της Αθήνας ορίζει το εισόδημα σε υψηλό, σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς η κρίση του κορωνοϊού και η καραντίνα της υποχρεωτικού κλεισίματος καταστημάτων έπληξε οριζόντια όλους τους εργαζόμενους, με αιχμή τη μεσαία τάξη, ενώ έχει προκαλέσει ζημία στους εργαζόμενους ακόμη κι αν η επιχείρηση που εργάζονται παρέμεινε ανοικτή. Τα κριτήρια που προτείνει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • Εισόδημα έως 25.000 ευρώ για ένα άτομο.
  • Εισόδημα έως 40.000 ευρώ για το ζευγάρι.
  • Συν 5.000 ευρώ ανά τέκνο για οικογένειες έως 3 παιδιά, δηλαδή 55.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v