Τι πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι-επιχειρήσεις για επιδόματα και συμβάσεις

Τι προβλέπεται για τις αναστολές συμβάσεων και πώς θα εφαρμοστεί η «συν-εργασία» δημοσίου και επιχειρήσεων. Πότε μπορεί να εφαρμοστούν συνδυαστικά αναστολές και κάλυψη του 60% των απωλειών του μισθού. Ποια είναι τα θολά σημεία.

Τι πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι-επιχειρήσεις για επιδόματα και συμβάσεις

Με 534 ευρώ και «παγωμένες» συμβάσεις εργασίας ή με… μισή δουλειά και μειωμένο μισθό ενδέχεται να βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τον επόμενο κιόλας μήνα, καθώς με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων μπορούν να ενταχθούν σε έναν από τους δύο άξονες.

Στα κενά σημεία των εξαγγελιών, που μένει να καλυφθούν με τη νομοθέτηση των μέτρων, είναι κατά πόσο προστατεύονται οι εργαζόμενοι από απολύσεις, αμέσως μετά τη λήξη τους.

Βάσει των όσων εξαγγέλθηκαν χθες, όλες οι επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και νέες, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του καλοκαιριού, θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης με τον κωδικό… «συν-εργασία».

Αν και πολλές λεπτομέρειες μένουν να διευκρινιστούν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το κράτος θα επιδοτεί κατά 60% την απώλεια του εισοδήματος που θα έχει ο εργαζόμενος, όταν θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας του κατά 50%. Βασική προϋπόθεση παραμένει η σύμβαση του εργαζόμενου να είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ εάν μετά τη μείωση των ωρών απασχόλησης και αντίστοιχα του μισθού, αλλά και την κρατική επιδότηση, η αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται επίσης από το κράτος.

Επιχειρήσεις στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν, βέβαια, συνδυαστικά με τον παραπάνω μηχανισμό, για τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο να κάνουν χρήση και του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, διατηρώντας «παγωμένο» μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος θα καλύπτει τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου. Χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων θα μπορούν να κάνουν για το επόμενο δίμηνο και οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής.

Αναλυτικά, οι δράσεις στήριξης της απασχόλησης ανά άξονα είναι:

1ος Άξονας - Αναστολή συμβάσεων

Για τους δύο επόμενους μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων, όπως ισχύει και τον Μάιο. Βασική διαφορά είναι ότι τον Μάιο, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Ιούνιο και Ιούλιο, επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού. Επίσης, μόνο για τον Μάιο, παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Προσοχή όμως. Δεν ισχύει το ίδιο για τους δύο επόμενους μήνες.

2ος Άξονας - Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Προσοχή. Στην περίπτωση εποχικών επιχειρήσεων, δικαίωμα ένταξης έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το δικαίωμα συμμετοχής. Εδώ μένει να διευκρινιστεί εάν στο μέτρο μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που τους προηγούμενους μήνες μπήκαν σε εκ περιτροπής εργασία, ως «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας».

Ο εργοδότης θα μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς όμως να μεταβάλλει το είδος της σχέσης εργασίας. Το δημόσιο θα καλύπτει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για τον χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται. Τίθεται δίχτυ προστασίας σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά και την κρατική επιδότηση υπολείπεται του κατώτατου μισθού. Η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα καλύπτεται από τον εργοδότη, επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Βέβαια, από την 1η Ιουνίου 2020, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέφθηκε με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, δεν επιτρέπεται η απόλυσή του ή η μείωση μισθού.

3ος Άξονας - Μέτρα στήριξης ανέργων και εποχικά απασχολούμενων

Χορηγείται -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- έως και τον Σεπτέμβριο, το επίδομα εποχικής ανεργίας στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης, με στόχο να δημιουργηθούν κίνητρα επαναπρόσληψής τους. Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v