Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση αντί για μείωση στα «φέσια» του Δημοσίου το Μάρτιο

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές γενικής κυβέρνησης τον Μάρτιο ανήλθαν σε 1,799 δισ. ευρώ έναντι 1,582 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής προέρχεται από τα Νοσοκομεία.

Αύξηση αντί για μείωση στα «φέσια» του Δημοσίου το Μάρτιο

Κόντρα στις προσδοκίες δραστικής μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα «φέσια» κινήθηκαν ανοδικά τον Μάρτιο όπως μαρτυρούν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμα και στο μέτωπο των εκκρεμών επιστροφών φόρων η πρόοδος η οποία σημειώθηκε είναι μικρή καθώς η συρρίκνωση των σχετικών οφειλών είναι μόλις 22 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές γενικής κυβέρνησης τον Μάρτιο ανήλθαν σε 1,799 δισ. ευρώ έναντι 1,582 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής προέρχεται από τα Νοσοκομεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οποίων διογκώθηκαν από τα 576 εκατ. ευρώ σε 691 εκατ. ευρώ. Τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με σφραγίδα ληξιπρόθεσμου μειώθηκαν από τα 497 εκατ. ευρώ σε 484 εκατ. ευρώ ενώ οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν από τα 204 στα 250 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν από τα 632 εκατ. ευρώ στα 610 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην ανάγκη ταχύτατων πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται μια ακόμα ανακοίνωση η οποία θα δίνει τα στοιχεία πληρωμών, τα οποία ενδέχεται να διαφοροποιούν ριζικά την εικόνα καθώς το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προκύπτει στη βάση τόσο των πληρωμών όσο και στη βάση των νέων υποχρεώσεων που προστίθενται στο στοκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v