Πρόβλεψη-σοκ από Morgan Stanley για ύφεση ως 21,3% στην Ελλάδα

Ισχυρότατη πτώση του ΑΕΠ, που στο χειρότερο σενάριο θα φθάσει το 21,3% εκτιμά για την ελληνική οικονομία ο διεθνής οίκος, που παραπέμπει σε ανάκαμψη το 2022. Τα τρία σενάρια για την οικονομία και η αναμενόμενη εκτίναξη σε χρέος και έλλειμμα.

Πρόβλεψη-σοκ από Morgan Stanley για ύφεση ως 21,3% στην Ελλάδα

Ύφεση που στο βασικό σενάριό της θα φτάσει το 13,3% εκτιμάει για την Ελλάδα η Morgan Stanley ενώ στο απαισιόδοξό της σενάριο, η πτώση του ΑΕΠ θα κινηθεί προς το -21,3%! Αντίθετα, σε μια πιο αισιόδοξη ματιά, η πτώση στο ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, της τάξεως του 6,6%, αρκετά υψηλότερα από το consensus των οικονομολόγων.

Παράλληλα, η MS αποκλείει την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2022.

Η Morgan Stanley είναι απαισιόδοξη περί ανάκαμψης τύπου V για το 2021. Στο βασικό της σενάριο, η ανάπτυξη του 2021 θα είναι 4% μόλις, στο κακό σενάριο 1,1% και στο πιο αισιόδοξο 4,3% ή 0,3% υψηλότερα από το βασικό της.

Το δημοσιονομικό έλλειμα θα φτάσει το 8,3% φέτος και θα μειωθεί στο 5,9% το 2021 ενώ για το χρέος εκτιμά ότι το 2021 θα μειωθεί στο 205,3%. Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να φτάσει το 211% του ΑΕΠ φέτος από 182% πέρυσι, εκτιμάει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Η ανεργία θα κινηθεί επίσης ανοδικά στο 20,7% από 17,3% για το 2019 και θα υποχωρήσει λιγότερο από μία μονάδα το 2021, σε 19,8%.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να απέχει ακόμα από την επενδυτική βαθμίδα και οι οργανισμοί αξιολόγησης τοποθετούν πια τις προοπτικές αξιολόγησης σταθερές. Αν και είναι σημαντικό για τους συμμετέχοντες στην αγορά, οι αξιολογήσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι λιγότερο συναφείς, δεδομένης της συμπερίληψης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αγορές των ομολόγων της ΕΚΤ, η οποία πιστεύουν ότι εξαλείφει αποτελεσματικά τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα της χώρας.

Η επενδυτική τράπεζα, υποθέτοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην πορεία ανάπτυξης πριν από την Covid-19, σημειώνει πως το υψηλό χρέος συνεπάγεται ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για να το μειώσει, παρόλο που ήδη πριν από την κρίση, η πολιτική πίεση για να μειωθεί ο στόχος του 3,5% που θέτουν οι πιστωτές ήταν υπαρκτή, κάτι που δείχνει και το μέγεθος των μελλοντικών προκλήσεων για την οικονομία.

Τούτου λεχθέντος, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν χαμηλές, δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ωρίμανσης του χρέους της και με την ένταξη στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP, η Ελλάδα επωφελείται επίσης άμεσα από την κεντρική τράπεζα, αφαιρώντας τυχόν ερωτήματα σχετικά με τη ρευστότητα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v