Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη κατοικία: Παζάρι για πίστωση χρόνου και νέο πτωχευτικό

Σήμερα τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ακολουθεί αύριο νέα συζήτηση με τους επικεφαλής των δανειστών. Οι επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου, το ράβε-ξήλωνε του πτωχευτικού και ο ρόλος του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρώτη κατοικία: Παζάρι για πίστωση χρόνου και νέο πτωχευτικό

Σε δύο τηλεδιασκέψεις σήμερα και αύριο με τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των θεσμών, αντίστοιχα, θα προσπαθήσει το οικονομικό επιτελείο να βρει, αφενός, τη χρυσή τομή στο ζήτημα παράτασης του ισχύοντος νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφετέρου, να παρουσιάσει τη νέα «διορθωμένη» μετά τις παρατηρήσεις των τραπεζών version του σχεδίου νόμου του νέου πτωχευτικού πλαισίου.

Το σχέδιο νόμου το οποίο γράφεται και ξαναγράφεται κατόπιν των σχετικών αλλαγών και προσθηκών που γίνονται από την πλευρά των τραπεζών έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν στους θεσμούς πλην των στελεχών του οικονομικού επιτελείου και οι νομικοί σύμβουλοι του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τα πάντα ελέγχονται σε κεντρικό επίπεδο.

3-4 μήνες παράταση

Πηγές με γνώση των συζητήσεων με τους θεσμούς αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι παρά τις σκληρές αντιρρήσεις που εξέφρασαν τόσο τα τεχνικά κλιμάκια όσο και οι θεσμοί όσον αφορά στο αίτημα της Αθήνας για παράταση του ισχύοντος νόμου (προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) έως το τέλος του 2020, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και εκτιμάται ότι η παράταση θα έχει χρονικό ορίζοντα 3-4 μηνών. Κι αυτό προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον χρόνο -η κρίση του κορωνοϊού έχει πάει πίσω μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες- να καταλήξει στο τελικό σχέδιο του νέου πτωχευτικού και να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούλιο. Εξάλλου, τον Αύγουστο εκ των πραγμάτων δεν γίνονται πλειστηριασμοί, καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Νέος πτωχευτικός

Οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει αρκετά τη σύνταξη του νέου πτωχευτικού υπό την επίβλεψη των νομικών του Μεγάρου Μαξίμου, οι τράπεζες έκαναν τις παρατηρήσεις τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης -καθώς πολλές από τις διατάξεις του περνούν από αυτό- έχει ετοιμάσει το σχετικό υλικό και απομένει η συμφωνία επί των κειμένων με τους εκπροσώπους των θεσμών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, αν και η περισσότερη δουλειά έχει γίνει.

Το νέο πτωχευτικό καθεστώς που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στηρίζεται εν πολλοίς στη νέα κοινοτική οδηγία «της δεύτερης ευκαιρίας», ωστόσο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς. Εισάγει για πρώτη φορά στη χώρα μας την πτώχευση φυσικών προσώπων και δίνει την ευκαιρία απαλλαγής μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας από τα χρέη σε δύο χρόνια από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ορίζει πουθενά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσής της από τον πλειστηριασμό (σ.σ. δηλαδή από τη ρευστοποίηση της περιουσίας), εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v