Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες νέες ειδικότητες εργαζομένων μπαίνουν στα €800

Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η απόφαση που ανοίγει την βεντάλια. Αναλυτικά όλες οι νέες ειδικότητες. Ποιοι οικοδόμοι μπορούν να ενταχθούν. Τι θα ισχύσει για τους άνεργους που η τακτική τους επιδότηση έληξε στις 31/12/2019.

Ποιες νέες ειδικότητες εργαζομένων μπαίνουν στα €800

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να προστεθεί στους δικαιούχους ειδικής αποζημίωσης ύψους 800 ευρώ, μια σειρά από κατηγορίες εργαζομένων. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του υπ. Εργασίας Άννα Στρατινάκη, σε σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, οι κατηγορίες είναι οι εξής:

Λατόμοι, Ασβεστοποιοί, Δασεργάτες, Ρητινοσυλλέκτες, Καπνεργάτες, Αγγειοπλάστες, Κεραμοποιοί, Πλινθοποιοί, Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών, Μουσικοί και τραγουδιστές μέλη των οικείων σωματίων, Ηθοποιοί, Υποδηματεργάτες, Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου, Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων, Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου (επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή Σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κ.λπ.), Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Ειδική κατηγορία ανοίγει για τους οικοδόμους οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης: 

Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπ. Εργασίας καθώς και στο μητρώο Α εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο του Η και Ι κεφαλαίου, Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ, Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο του υπ. Υγείας, Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας με λήξη στις 31.12.2019, Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ, Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του Ε.Φ.Κ.Α. Ουρανούπολης Αγ. Όρους, Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στην ΔΕΘ Helexpo ΑΕ, Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής.

Προσοχή. Προϋπόθεση για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα τακτικής ανεργίας κατά το διάστημα από την 1.1.2020 έως 30.4.2020.

Οι ημερομηνίες στο Εργάνη

Εν τω μεταξύ, με νέα απόφασή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης καθορίζει τι ημερομηνίες υποβολής των σχετικών εντύπων από τους εργοδότες για όσους εργαζόμενους έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού αλλά και για άλλα μέτρα που ισχύουν εν μέσω της πανδημίας, όπως είναι η πρόσκαιρη τηλεεργασία, η εκ περιτροπής εργασία και η ενδοομιλική μεταφορά εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου θα πρέπει να δηλώσουν οι εργοδότες στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας τους εργαζόμενούς τους που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού τους μήνες Μάρτιο και Απριλίου.

Επίσης, το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου θα πρέπει να δηλωθούν από τους εργοδότες στην «Εργάνη» η χρήση των μέτρων εκ περιτροπής εργασία, πρόσκαιρη τηλεργασία, μεταφορά του εργαζόμενου σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου, αλλά και αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης.

Ειδικά για τον Μάρτιο και καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη μέχρι στιγμής, η υπουργική απόφαση ορίζει πως η «γνωστοποίηση στοιχείων λήψης άδεις ειδικού σκοπού και συσχετιζόμενης κανονικής άδειας, γίνεται με το ανωτέρω απολογιστικό έντυπο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου 2020».

Με την ίδια υπουργική απόφαση ορίζονται οι προθεσμίες υποβολής στην «Εργάνη» όλων των ειδικών εντύπων για τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v