Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις για την αγορά ακινήτων μετά την πανδημία

Δεν θα είναι οριζόντια τα μέτρα στήριξης όσων ιδιοκτητών ακινήτων υποστούν τη μείωση του 40% στα ενοίκια, είπε ο Θ. Σκυλακάκης. Πάγος στις συναλλαγές, ελπίδες αποφυγής της πολυετούς ύφεσης.

Οι προβλέψεις για την αγορά ακινήτων μετά την πανδημία

Οι παρεμβάσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μειώσεις ενοικίων κατά 40% από μισθωτές που έχουν πληγεί λόγω της κρίσης δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά συγκεκριμένες και «ανάλογα με αυτούς που πλήττονται», είπε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε την Τρίτη η Prodexpo για την αγορά real estate. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε, επίσης, πως δεν θα παραταθεί το μέτρο μείωσης των ενοικίων, ενώ προανήγγειλε πως άμεσα θα επανεκκινήσει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», ακόμα και μέσω πληρεξουσίων.

Ειδικά για τα μέτρα προς τους ιδιοκτήτες που θα χάσουν το 40% του ενοικίου, ο υφυπουργός είπε πως «θα είναι υπό τη μορφή "ανακούφισης", ωστόσο όλα είναι υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή και δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανάλογα με αυτούς που πλήττονται και κατ’ αναλογία». «Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, θεωρώ ότι εξακολουθούμε να έχουμε επενδυτικές ευκαιρίες κι εκεί θα δώσουμε έμφαση στην επανεκκίνηση, ειδικά στο θέμα της γραφειοκρατίας, επιδιώκοντας η προσπάθειά μας αυτή να γίνει νωρίτερα» τόνισε.

Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε πως «μπορεί στο τέλος να ανακαλύψουμε ότι η ύφεση είναι μικρότερη, άρα και η ανάκαμψη πιο γρήγορη και βίαιη. Η μεγάλη ζημιά θα είναι να καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός και να μεταφερθεί αυτό και σε επόμενες χρονιές. Η έμφαση στην παρέμβασή μας έχει δοθεί στον παραγωγικό ιστό και στις θέσεις εργασίας. Αυτά είναι που έχουν τη μέγιστη σημασία, ώστε η ανάκαμψη να είναι δυναμική προς όφελος όλων και να μην επιστρέψει η χώρα σε μία κρίση 2-3 ετών». Για τα υποθηκοφυλακεία, που είναι κλειστά, είπε πως αναμένονται οι προτάσεις των ειδικών για το πότε θα λειτουργήσουν καθώς σήμερα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στρ. Παραδιάς υποστήριξε πως «οι επιδράσεις στην αξία της ακίνητης περιουσίας είναι δραματικές, ωστόσο πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποτιμηθούν, γιατί δεν υπάρχει αγορά». Ο κ. Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Πιστοποιημένος Εκτιμητής - MRICS, τόνισε πως «η κίνηση σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων στο εξωτερικό μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 25%-40% (σε Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και ΗΠΑ). Στις συναλλαγές έχουμε πτώση άνω του 50% σε χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει μέτρα πλήρους καραντίνας, στην Ιταλία η πτώση, ανάλογα με την περιοχή, ξεκινά από το 70% και φθάνει ακόμη και το 98%».

Ο ίδιος θεωρεί πως η εμπειρία από προηγούμενες κρίσεις στο εξωτερικό έχει δείξει ότι μετά από 6-9 μήνες υπάρχει επαναφορά στην κανονικότητα. Ωστόσο στην Ελλάδα, η πρόοδος δεν συνδέεται μόνο με τους Ελληνες αγοραστές αλλά και με τη ζήτηση από το εξωτερικό καθώς το 30% των πράξεων ακινήτων το 2019 έγινε από ξένους. «Η αύξηση ανεργίας και η αβεβαιότητα περιμένουμε πως θα πιέσει τις τιμές, σε μία αγορά που δεν πατάει γερά στα πόδια της». Ταυτόχρονα, όμως, θεωρεί πως επειδή «η Ελλάδα έχει δείξει πολύ καλό πρόσωπο σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας, η πτώση δεν θα είναι τόσο σημαντική. Μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, η Ελλάδα έχει γίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση και αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλες χώρες. Επίσης έχουμε το πλεονέκτημα ότι η αγορά μας έχει κινηθεί από το εξωτερικό και μπορεί πράγματι να υπάρξει μία δυναμική από εκεί».

Η κα Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, είπε πως τα μέλη του συλλόγου «έχουν περισσότερο επιπλωμένα ακίνητα, οπότε είναι πιο δύσκολη η μετάβαση από μακροχρόνια σε βραχυχρόνια». Πρόσθεσε πως «από την εικόνα που έχουμε εμείς, δυστυχώς, θεωρούμε ότι θα είναι πολύ δύσκολη σεζόν». Ταυτόχρονα, όμως, «το πλεονέκτημα σε μας είναι ότι είμαστε μικρές μονάδες και έχουμε ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης».

Ο κ. Παραδιάς επανέλαβε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των ακινήτων, με τον κ. Σκυλακάκη να υποστηρίζει πως «πεποίθησή μας είναι ότι οι φόροι είναι γενικώς ψηλοί στην Ελλάδα». Κατά τον υφυπουργό, «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για μείωση της φορολογίας, ωστόσο θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο, γιατί δεν θα ξέρουμε τη δημοσιονομική κατάσταση» λόγω της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v