Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας για προμηθευτές ενέργειας

Σε 4 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι προμηθευτές να εξοφλήσουν το 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους Διαχειριστές. Υποχρέωση στον ΔΑΠΕΕΠ να συνάψει βραχυπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη των ποσών του ΕΤΜΕΑΡ.

Μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας για προμηθευτές ενέργειας

Τη δυνατότητα διευκόλυνσης των προμηθευτών ρεύματος και φυσικού αερίου στην εξόφληση του 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων σε 4 άτοκες μηνιαίες δόσεις προς τους Διαχειριστές Δικτύων και Μεταφοράς, περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, με άλλη διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποχρεώνεται ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) να συνάψει άπαξ με τράπεζα βραχυπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ που αποδίδουν οι προμηθευτές ρεύματος και στη συνέχεια να ανακτήσει το ποσό από τους παρόχους.

Εξόφληση τιμολογίων Διαχειριστών

Ειδικότερα, με το άρθρο 59 προβλέπεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δύνανται να εξοφλούν προς τους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), τα χρηματικά ποσά των χρεώσεων που αντιστοιχούν στους πελάτες τους, αναφορικά με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), τις Χρεώσεις Χρήσεις Συστήματος (ΧΧΣ) και τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), δυνάμει τιμολογίων των αρμόδιων Διαχειριστών τα οποία είναι πληρωτέα, κατά τις διατάξεις των αντίστοιχων Κωδίκων των Διαχειριστών, από τη θέση σε ισχύ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έως και την 31η Μαΐου 2020, ως ακολούθως:

1. Το 70% της καθαρής αξίας, πλέον του συνόλου του ΦΠΑ εκάστου τιμολογίου, κατά την ημερομηνία εξόφλησης, η οποία προβλέπεται από τους αντίστοιχους Κώδικες των Διαχειριστών και

2. Το υπόλοιπο ποσοστό 30% της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου, με διακανονισμό, αζημίως και ατόκως για τον Προμηθευτή, σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εξοφλείται σε ένα ημερολογιακό μήνα μετά την καταβολή του 70% της αξίας.

Αντίστοιχη διευκόλυνση παρέχεται με τις διατάξεις και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της ΠΝΠ, οι προμηθευτές φυσικού αερίου δύνανται να εξοφλούν προς τους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου τα χρηματικά ποσά των χρεώσεων που αντιστοιχούν στους πελάτες τους που αφορούν τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος Μεταφοράς φυσικού αερίου (Χρεώσεις Μεταφοράς), χρεώσεις χρήσης Εγκατάστασης ΥΦΑ και χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου (Χρεώσεις Διανομής) δυνάμει τιμολογίων των αρμόδιων Διαχειριστών τα οποία εκδίδονται στο πλαίσιο των μεταξύ τους συναφθεισών συμβάσεων και είναι πληρωτέα, κατά τις διατάξεις των οικείων κανονιστικών κειμένων, από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ έως και την 31η Μαΐου 2020, ως ακολούθως:

1. Το 70% της καθαρής αξίας, πλέον του συνόλου του ΦΠΑ εκάστου τιμολογίου, κατά την ημερομηνία εξόφλησης, η οποία προβλέπεται από τα οικεία κανονιστικά κείμενα και

2. Το υπόλοιπο ποσοστό 30% της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου, με διακανονισμό, αζημίως και ατόκως για τον Προμηθευτή, σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εξοφλείται σε ένα ημερολογιακό μήνα μετά την καταβολή του 70%.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του αρχικού ποσού, καθώς και μη εμπρόθεσμης εξόφλησης οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω δόσεων, όπως προβλέπει το άρθρο 59 της ΠΝΠ, δεν εφαρμόζεται ή διακόπτεται ο διακανονισμός αντίστοιχα και καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο της οφειλής.

Ο προμηθευτής υποχρεώνεται να ενημερώνει για τα παραπάνω εγγράφως τον αρμόδιο Διαχειριστή και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, με κοινοποίηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ότι επιθυμεί διακανονισμό εξόφλησης των σχετικών τιμολογίων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 και της συνακόλουθης μείωσης της εισπραξιμότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Προμηθευτής οφείλει να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα αυτή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), εφόσον του ζητηθεί στο πλαίσιο της εποπτείας της.

Δάνειο για το ΕΤΜΕΑΡ

Με το 60ό άρθρο της ΠΝΠ ορίζεται η σύναψη δανείου ειδικού της εταιρείας «Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης» (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.).

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., με βάση τις διατάξεις, υποχρεούται να προβεί άπαξ στη σύναψη βραχυπρόθεσμου δανείου, με αναγνωρισμένο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, με σκοπό την κάλυψη εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου («Ειδικού Λογαριασμού»), από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων («ΕΤΜΕΑΡ»), που είναι πληρωτέο από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το χρονικό διάστημα από έναρξη ισχύος της παρούσας μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2020.

Το σχετικό αίτημα δανειοδότησης, λένε οι διατάξεις τη ΠΝΠ, δύναται να υποβληθεί από τη ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. οποτεδήποτε εντός του τρέχοντος έτους, ύστερα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Το ποσό του δανείου:

1. Ορίζεται κατ' ανώτατο όριο από τη ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. με βάση την εκτίμησή της για τα προσδοκώμενα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού από το εισφερόμενο σε αυτόν ΕΤΜΕΑΡ, για την περίοδο από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020.

2. Χρησιμοποιείται για να καλύψει ισόποσα τα μη ανακτηθέντα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού, με πίστωση αυτού.

3. Εξοφλείται από τη σταδιακή ανάκτηση των ανωτέρω ποσών από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της δανειακής σύμβασης.

4. Οι τόκοι και τα έξοδα διαχείρισης του δανείου επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Διασυνδεδεμένου Συστήματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v