Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Θα καθυστερήσει η μείωση των NPLs στην Ελλάδα

Επιδείνωση στις τιμές των ακινήτων και διαταραχές στις πωλήσεις προβληματικών δανείων και τις τιτλοποιήσεις, περιμένει o οίκος αξιολόγησης. Αναπόφευκτες και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Moody’s: Θα καθυστερήσει η μείωση των NPLs στην Ελλάδα

H αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοϊού στην Ευρώπη θα προκαλέσει διαταραχές και επιβραδύνει τις συναλλαγές και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's Investors Service. Παράλληλα αναμένει επιδείνωση στις τιμές των ακινήτων, ανάλογα και με το βάθος που έχει η ύφεση στην οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει σαφώς και τις τράπεζες.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος αναμένεται να αξιολογήσει την εγχώρια οικονομία στις 8 Mαΐου.

Ειδικά για την Ελλάδα, η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη εξέλιξη, όπου η δραστηριότητα της αγοράς NPLs είχε αρχίσει να επιταχύνεται, τονίζει ο Moody’s.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η Moody’s, αν και η μείωση των NPLs στη χώρα το τελευταίο διάστημα ήταν σημαντική. Ωστόσο, η ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPLs κατέγραψε συναλλαγές μόνο 4,8 δισ. ευρώ σε δάνεια ακινήτων και πωλήσεις από ακίνητα που έχουν περιέλθει την κατοχή των τραπεζών (real estate owned - REO), ελαφρώς υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2018.

Το συστημικό σχέδιο μείωσης των NPEs «Ηρακλής» λόγω της πανδημίας θα έχει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του, οι οποίες είναι προφανώς αναπόφευκτες. Η Moody’s αναφέρει ότι το σχέδιο στόχευε να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPEs και ήταν υποστηρικτικό τόσο στις εγχώριες συναλλαγές NPEs όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, καθώς:

1) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των ανώτερων τίτλων (πιθανότατα θα διακρατούνται από τις τράπεζες) με άλλους αντισυμβαλλομένους και

2) στηρίζει την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών μειώνοντας το υπάρχον απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων με ταχύτερο τρόπο...

Συνολικά για την Ευρώπη, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμάει ότι η η αναμενόμενη αύξηση των NPLs λόγω της πανδημίας θα αντιστρέψει την προηγούμενη θετική τάση. Το απόθεμα των NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα 617,8 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 από 714,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο απόθεμα NPLs, στα 127,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 7,2% του συνόλου των δανείων, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν στο 37,4%, με το απόθεμα να διαμορφώνεται στα 74,5 δισ. ευρώ.

* Δείτε το γράφημα σε υψηλότερη ανάλυση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v