Υπερκαλύπτεται η ελληνική αγορά από το ημερήσιο όριο on line μεταφοράς κεφαλαίων. Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα 24ωρο μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του πλαφόν που ισχύει και το οποίο ανέρχεται στην ελληνική αγορά σε €12.000 ημερησίως.
«Εξού και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθεί το όριο αυτό», όπως διευκρινίζει στο Euro2day.gr, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος αναφερόμενο στους καταθέτες.
Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει χώρα σε αντίθεση ενδεχομένως με ό,τι γίνεται σε άλλες αγορές της ΕΕ. Μάλιστα, πρόσφατα, Έλληνες καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού ενημερώθηκαν από τις ξένες τράπεζες στις οποίες τηρούν λογαριασμό, εκτός Ελλάδος, ότι λόγω της συγκυρίας του κορωνοϊού, αυξάνεται για διευκόλυνσή τους το ημερήσιο όριο e-συναλλαγών. Συγκεκριμένα, το πιστωτικό σύστημα της Μ. Βρετανίας ανέβασε το όριο από το ήδη... πενταπλάσιο της ελληνικής αγοράς, στις 75.000 λίρες. Κίνηση καθαρά προερχόμενη από τις συνέπειες των μέτρων της πανδημίας.
Οι 12.000 ευρώ, ως ανώτατο πλαφόν για κάθε ημέρα, υπερεπαρκούν. « Άλλωστε», επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας, «δυστυχώς για την οικονομία, η κατανάλωση έχει περιορισθεί σε είδη πρώτης ανάγκης. Ποιες συναλλαγές να μεταφερθούν αφού, εν πολλοίς, η αγορά έχει πάθει καθίζηση».
Αυξάνονται τα όρια για επιχειρηματίες
Βέβαια, σε επίπεδο επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα αιτήματα για αύξηση του ορίου τους είναι συχνά και συνεχή και στην πλειοψηφία τους ικανοποιούνται. «Με την επαφή των επαγγελματιών στην Τράπεζα, όπου επικοινωνούν το αίτημά τους (με φυσική παρουσία ή και με εναλλακτικούς τρόπους από απόσταση), δίνεται έγκριση στις περισσότερες περιπτώσεις για την αύξηση των προσωπικών τους -εταιρικών εννοείται- ορίων».
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες προσπαθούν να είναι δίπλα στις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρηματιών τη δεδομένη συγκυρία, διευκολύνοντας τους πελάτες τους να πραγματοποιούν πάρα πολλές συναλλαγές εκ του μακρόθεν. Στην ίδια λογική, υπάρχει επαγρύπνηση για ικανοποίηση κάθε είδους αιτήματος που θα έδινε ώθηση στη συναλλακτική κίνηση και την οικονομική δραστηριότητα σε αυτή την εξαιρετικά «περίεργη» περίοδο.