Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κυβερνητικό πακέτο με τα αντίδοτα στον κορωνοϊό

Στοχευμένες κινήσεις περιλαμβάνει η στρατηγική. Η αναστολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και πότε θα πληρώνονται από το Δημόσιο οι μισθοί υπαλλήλων. Τα «σπαστά» ωράρια εργασίας.

Το κυβερνητικό πακέτο με τα αντίδοτα στον κορωνοϊό

Τα πρώτα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό ανακοινώνουν σήμερα το μεσημέρι τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία σε πρώτη φάση εστιάζουν σε εκείνες τις περιοχές της χώρας όπου έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων. Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος από την περασμένη εβδομάδα έχουν δεχθεί περιοριστικά μέτρα λειτουργίας σχολείων (ιδιωτικών και δημόσιων) καθώς και σινεμά, θεάτρων και χώρων διενέργειας εκδηλώσεων, με τη λίστα να παρακολουθείται και να διευρύνεται σε καθημερινή βάση.

Στην περίπτωση κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει αναστολή της καταβολής ΦΠΑ «για κάποιους μήνες» όπως άλλωστε και των ασφαλιστικών εισφορών των προηγούμενων μηνών. Στη διάρκεια του «λουκέτου» λόγω κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αλλά και από την καταβολή μισθών στους εργαζομένους. Το δημόσιο θα έρθει να καλύψει την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων.

Παράλληλα έρχονται ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες. Για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (όπου χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν) καθιερώνονται «σπαστά» ωράρια εργασίας, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός των εργαζομένων και έτσι, ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού ενώ καθιερώνεται και η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι…

ΣΕΒ και ΓΣΕΒΒΕ άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κάνει συστάσεις στα μέλη τους προκειμένου να διευκολύνουν με άδειες τους εργαζομένους, κυρίως όταν υπάρχουν κλειστά σχολεία, και να προωθούν λύσεις τηλε-εργασίας, όπου είναι εφικτό.

Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις ανάγκες του συστήματος Υγείας και έχει ήδη χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ. Δεδομένο θεωρείται πως θα υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση, σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες.

Τα σημερινά μέτρα αποτελούν μόνο τις πρώτες παρεμβάσεις, με την ελπίδα να μη χρειαστεί να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες έχουν επίσης σχεδιαστεί. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί, αφενός, η εξέλιξη του κορωνοϊού, αφετέρου, η στάση της ευρωζώνης και οι δημοσιονομικοί «κορσέδες». Το Eurogroup σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα δήλωσε σθεναρά πως βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ενώ λίγο αργότερα στο EwG δόθηκε ένα πρώτο σήμα έξτρα δημοσιονομικής ευελιξίας για την Ελλάδα, η οποία δεσμεύεται εκτός από το Σύμφωνο Σταθερότητας και από τους μεταμνημονιακούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επί του παρόντος, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) εξακολουθούν να ισχύουν με τα σημερινά δεδομένα…

Ανάλογα με τις εξελίξεις, τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, δεν αποκλείεται να υπάρξει η ανάγκη για τολμηρότερες παρεμβάσεις, εφόσον εξασφαλιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια με συντονισμένο τρόπο σε επίπεδο ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v