Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ασφαλιστικό νόμο

Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή το σχέδιο νόμου. Τι αλλάζει στην απασχόληση συνταξιούχων. Πώς θα λυθεί η «αδικία» με τους ένστολους που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις. Τι θα γίνει με τις εισφορές γυναικών.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ασφαλιστικό νόμο

Χωρίς εκπλήξεις, αλλά με περιορισμένου εύρους παρεμβάσεις και διορθώσεις σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Οι μικρές αυτές αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

Οι περισσότερες διορθωτικές παρεμβάσεις που προήλθαν και μετά την πολυήμερη δημόσια διαβούλευση αφορούν τις διατάξεις για την απασχόληση συνταξιούχων, αλλά και τις συντάξεις των υπηρετούντων στις ειδικές δυνάμεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου θα υπάρξει τροπολογία με την οποία θα καλύπτεται το κενό στο νόμο Κατρούγκαλου, που αφορά τις μειωμένες εισφορές που θα συνεχίσουν να καταβάλουν οι εργαζόμενες μητέρες.

Το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, για εν κρυπτώ τροπολογία Μηταράκη (όταν ήταν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) που προέβλεπε την κατάργηση της διάταξης για την καταβολή μειωμένων εισφορών κατά 50% των γυναικών για ένα δωδεκάμηνο μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πρόκειται για κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου, με τη μη ρητή αναφορά - όπως θα έπρεπε - στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί. Όπως δήλωσε ο υπουργός, στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου θα υπάρξει μέριμνα με ειδική διάταξη που θα αποσαφηνίζει και θα λύνει οριστικά το νομικό καθεστώς της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί, διατηρώντας τις μειωμένες εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες.

Σημαντική βελτίωση αναμένεται και στο θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων, κυρίως όσων εργάζονταν και πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι τις 13 Μαίου 2016. Για αυτούς, σε πολλές περιπτώσεις ίσχυε ευνοϊκότερο καθεστώς από αυτό που προβλέπει το σχέδιο νόμου Βρούτση και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έως τις 31/12/2020. Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να υπάρξει «διόρθωση» και στην διάταξη που ορίζει ότι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από ταμεία πλην ΟΓΑ, σε περίπτωση αγροτικής απασχόλησης θα χάνουν το 30% της σύνταξής τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί όριο εισοδήματος πέριξ των 5.000 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα υπάρχει μείωση.

Η τελευταία παρέμβαση στο θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων αφορά την υποχρέωση των συνταξιούχων, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ, καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλειψη της δήλωσης θα συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων και όχι 10 όπως αρχικά προβλεπόταν. Το ποσό της οφειλής θα μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από την κύρια σύνταξη και την επικουρική. Διαφορετικά, θα εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

Τέλος, βελτίωση αναμένεται να υπάρξει και όσον αφορά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ένστολων που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι ένστολοι αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης, καθώς στην πλειοψηφία τους συνταξιοδοτούνται μετά την 40ετία λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας.

Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν να ισχύσει μόνο για αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, διπλό σύστημα, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να ισχύουν έως τα 40 έτη ασφάλισης και τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου για τα έτη από 40 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v