Επεισοδιακή προδιαγράφεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης της επένδυσης «Ερημίτης» της NCH Capital στην Κασσιόπη της Βόρειας Κέρκυρας.
Η υλοποίηση του έργου εξελίχθηκε σε επενδυτικό σίριαλ οκταετίας, με το τελευταίο «επεισόδιο» να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός θρίλερ. Ένα τελευταίο (;) επεισόδιο που αφορά στο αίτημα της NCH Capital προς το Δημοτικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Δήμου Βόρειας Κέρκυρας να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη των κοινόχρηστων δρόμων στην έκταση της επένδυσης. Την τελευταία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ο φάκελος αδειοδότησης και να ξεκινήσουν τα έργα.
Σε ό,τι αφορά το τυπικό σκέλος της υπόθεσης, η αίτηση κατατέθηκε από την NCH Capital στις 16/9/2019 και, όπως επισημαίνει η πλευρά της εταιρείας, θα έπρεπε να έχει απαντηθεί το αργότερο εντός 60 ημερών σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας (άρθρο 4 του Ν.2690/99).
Επί της ουσίας, η έγκριση που εκκρεμεί φαίνεται πως εξελίσσεται σε μάχη χαρακωμάτων, με εμπλεκόμενους τους επενδυτές, ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και τοπικούς φορείς οι οποίοι αντιδρούν στο έργο για διαφορετικούς λόγους αλλά και πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.
Η υλοποίηση της επένδυσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις φέρεται να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου (μαζί με το Ελληνικό). Το ξεκαθάρισε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός επεσήμανε πως η έκταση έχει παραχωρηθεί στους ιδιώτες από το 2012 και στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης εκδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίησή της. Εκκρεμεί μόνο, όπως τόνισε, η έγκριση της υψομετρικής μελέτης από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας. Ο Α. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τυπικό το θέμα καθώς ήδη έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο υπουργός τόνισε με έμφαση πως, κατά τη γνώμη του, το αίτημα θα έπρεπε να έχει εγκριθεί ήδη από τον Δεκέμβριο. Ανέφερε, ταυτόχρονα, πως ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας υποσχέθηκε πως το θέμα θα έχει λήξει την επόμενη εβδομάδα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να έχει γνώμη για το θέμα. Έκανε, ωστόσο, λόγο για τη σύγκρουση μεγάλων τοπικών συμφερόντων, τα οποία δεν θέλησε να κατονομάσει. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η επένδυση της Κασσιόπης και το Ελληνικό ήταν δύο από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να σταλεί θετικό μήνυμα στη διεθνή αγορά με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Με το Ελληνικό να καθυστερεί, πέραν του αρχικού σχεδιασμού, η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης στην Κέρκυρα αποτελεί προτεραιότητα αυξημένου ειδικού βάρους για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το αίτημα της NCH Capital προωθείται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί, με την κυβέρνηση, τους επενδυτές, τοπικούς φορείς και οικονομικούς παράγοντες που αντιδρούν στο έργο να φέρονται να πιέζουν πως διαφορετικές κατευθύνσεις.
Τοπικοί φορείς, μάλιστα, φέρονται να έχουν καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να μην αποφασίσει για το θέμα μέχρις ότου εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν. Σύμφωνα με την πλευρά της εταιρείας, εκκρεμεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, η οποία αφορά αίτημα ακύρωσης του χαρακτηρισμού ως μη δασικής μιας έκτασης 12.560,51 τ.μ. εντός του ακινήτου. Η υπόθεση έχει εκδικαστεί και αναμένεται η απόφαση.
Εκκρεμεί, παράλληλα, δικαστική απόφαση που αφορά σε τακτική αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος Κέρκυρας, με την οποία ζητά να αναγνωρισθεί ως νομέας και κάτοχος τριών μονοπατιών που περνούν μέσα από το ακίνητο. Σύμφωνα με την NCH, με τις αποφάσεις αρ. 625/2017 και 803/2017 του Ειρηνοδικείου Κέρκυρας έχουν ήδη απορριφθεί αντίστοιχες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Κέρκυρας, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που επικαλείται στην τακτική αγωγή που εκκρεμεί.
Κατά της επένδυσης στην Κασσιόπη κατατέθηκαν μέχρι σήμερα 10 προσφυγές (οι επτά στο Συμβούλιο της Επικρατείας), οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.
Εκτός των τοπικών φορέων, η επένδυση φαίνεται πως έχει διεγείρει τα αντανακλαστικά ισχυρών οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι αντιδρούν στην υλοποίησή της. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Γερμανού επιχειρηματία Γεργκ Ροκενχόιζερ, ο οποίος φέρεται να εκπροσωπεί ομάδα ισχυρών οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι διατηρούν πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται πως η επένδυση της NCH Capital στη Βόρεια Κέρκυρα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε δημόσιο ακίνητο 490 στρ., το οποίο παραχωρήθηκε μέσω διαγωνισμού στην εταιρεία από το ΤΑΙΠΕΔ το 2012.
Το ύψος της επένδυσης φθάνει τα 130 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που εγκρίθηκε το 2013, προβλέπεται να δομηθούν 35 στρ. (7%) ενώ στα υπόλοιπα 455 στρ. σχεδιάζεται να αναδειχθούν το δάσος και τα τρία μονοπάτια που περνούν μέσα από αυτό.
Το καταστατικό μέρος της επένδυσης περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου 5+ αστέρων, δυναμικότητας 90 δωματίων και 76 σουιτών ενός, δύο και τριών δωματίων, 40 πολυτελείς κατοικίες και μαρίνα 60 θέσεων. Το θέρετρο θα διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, μονάδα αφαλάτωσης, ενώ θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.