Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον ίδιο τον υπουργό να μιλά για περιορισμένο απόθεμα ξύλινων στύλων, καθώς και για πρόβλημα στις υποδομές του Δικτύου Διανομής.
Ο Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του “Alpha 989” έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε χαρακτηριστικά: «Το απόθεμα των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ είναι εξαιρετικά περιορισμένο και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις, με ταχύτητα και φυσικά και με διαφάνεια, από το ΔΣ του Διαχειριστή. Δεν καταλάβατε ότι υπάρχει πρόβλημα στις υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ στην τελευταία κακοκαιρία;» σημείωσε και συνέχισε: «Ασφαλώς σε κάθε κακοκαιρία υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο του ρεύματος και αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Εμείς εδώ όμως είχαμε 101 μεσαίου μεγέθους προβλήματα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ όχι μόνο λόγω τη έντασης και της έκτασης κακοκαιρίας, αλλά και λόγω του ότι το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, ότι είχε εγκαταλειφθεί και ότι γίνονταν επενδύσεις της τάξης των 130 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια, όταν οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνταν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ. Την κατάσταση αυτή την γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ».
Απόθεμα μόλις 21.318 στύλων
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου ΠΕΝ ως «ένα από τα βασικότερα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ, αναδεικνύεται η έλλειψη ξύλινων στύλων, απόρροια των ελλιπών επενδύσεων συνολικότερα τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο επικίνδυνο για την ευστάθεια του δικτύου, όπως φάνηκε και στο τελευταίο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στις αρχές Ιανουαρίου («Ηφαιστίωνας») που προκάλεσε 101 προβλήματα μεσαίου μεγέθους στο Δίκτυο».
Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών ή φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα. «Γι’ αυτό και εγείρει έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι το απόθεμα σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα από το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας», αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονταν σε 21.318 τεμάχια, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις ετήσιες ανάγκες φέτος ανέρχεται σε 195.000 τεμάχια!
Απευθείας αναθέσεις
Οι λόγοι γι’ αυτές τις ελλείψεις είναι οι αυξημένες αναλώσεις στύλων από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια) αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς κατά το ίδιο διάστημα και η μη επιτυχής έκβαση αρκετών εξ’ αυτών.
«Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί πρακτικά ένα κενό προμήθειας 120.000 στύλων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό, αφενός για να υλοποιηθεί ομαλά το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, αφετέρου για να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα βλαβών και προβλημάτων που συνδέονται με την παλαιότητα του δικτύου και τις ελλιπείς συντηρήσεις», αναφέρουν πηγές.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζεται ακόμη και για απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια στύλων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, και κυρίως το ενδεχόμενο νέων ζημιών σε περίπτωση νέων έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι ψαλιδισμένες επενδύσεις
Ο ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ ψαλίδισε δραματικά τις επενδυτικές δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Το ΥΠΕΝ επιδιώκει με το θέμα των ελλείψεων σε ξύλινους στύλους να δικαιολογήσει και τις ρυθμίσεις της τελευταίας νομοθεσίας που αφορούν στη ΔΕΗ και δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στους διαγωνισμούς προμήθειας. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου «με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν στο Ν. 4643/2019 που αφορούν στη ΔΕΗ (και επεκτείνονται και στον ΔΕΔΔΗΕ ως 100% θυγατρική της Επιχείρησης), εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα».
Τέλος οι ίδιοι κύκλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Στην εξεταζόμενη περίπτωση της προμήθειας στύλων, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν, θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται».