Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις φάκελοι Σταϊκούρα στους θεσμούς

Τι έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση, στην πρώτη συνάντηση. «Κλειδί» η εξεύρεση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, για να προχωρήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι τρεις φάκελοι Σταϊκούρα στους θεσμούς

Τρεις φακέλους με συγκεκριμένες προτάσεις υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.

Η αλλαγή χρήσης κερδών από ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SMPs, η καθιέρωση «γέφυρας» πλεονασμάτων αλλά και η εξαίρεση των κονδυλίων που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από τον κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα έχουν πλέον υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τεκμηριωμένα και με τη μορφή συγκεκριμένων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε το αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ, όπως έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο θέμα της εισφοράς, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το ύψος της επιδιωκόμενης μείωσης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρ. Σταϊκούρας θέλει να είναι απόλυτα βέβαιος για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων του έτους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει πριν συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον Απρίλιο, όταν θα υπάρχει σχετική «ασφάλεια».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών. Δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να προκύψει από διαφορετικές πηγές. Καλύτερες επιδόσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνει τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ παρότι η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αφορούσε τη διάθεσή τους για επενδύσεις, δεν αποκλείεται το «παιχνίδι να αλλάξει».

Στη σημερινή συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο και τα δημοσιονομικά, θέματα στελέχωσης και στοχοθεσίας της ΑΑΔΕ, ενώ αύριο στην ατζέντα μπαίνουν αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια.

Ο κύκλος των συναντήσεων επί ελληνικού εδάφους θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η έκθεση των θεσμών αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v