Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το ζητούμενο της δικαστικής επίσπευσης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και οι πλειστηριασμοί κυρίως μετά τη λήξη της ισχύος της προστασίας της πρώτης κατοικίας τον προσεχή Μάιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Από την πλευρά της ΕΕΤ, συμμετείχαν η γενική γραμματέας Χαρ. Απαλαγάκη και τα αρμόδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στελέχη των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, οι υπάλληλοι των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών μετέφεραν για μια ακόμη φορά στους Έλληνες συνομιλητές τους την ανάγκη αλλαγών στη λειτουργία της δικαιοσύνης όσον αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις διευθέτησης κόκκινων δανείων που έχουν ενταχθεί στον νέο νόμο Κατσέλη, ωστόσο η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί.
Από την πλευρά των τραπεζών, επισημάνθηκε ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις προς το οικονομικό επιτελείο και το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Νέο πτωχευτικό
Συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε και για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γ. Ζαββός, για τους βασικούς άξονες του οποίου ενημερώθηκαν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του να ξεκινήσει τον Μάιο, μετά τη λήξη της ισχύος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων τόνισαν ότι το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που ετοιμάζει η κυβέρνηση πρέπει να είναι απλό, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και να δίνει πραγματική δεύτερη ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στις υπερδανεισμένες χωρίς προοπτική επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο πτωχευτικό προβλέπει την εφαρμογή μιας ενιαίας ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Επί της ουσίας, θα έρθει να συγχωνεύσει όλες τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη διαφορά ότι θα είναι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου. Επίσης, θα υιοθετήσει τη σχετική Κοινοτική Οδηγία της «δεύτερης ευκαιρίας», ωστόσο προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.
Πλειστηριασμοί
Τα τραπεζικά στελέχη που μετείχαν στη χθεσινή συνάντηση παρουσίασαν στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών την πορεία των πλειστηριασμών και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η αποχή των συμβολαιογράφων είναι πρόσκαιρη, καθώς δεν αντιδρούν για τους πλειστηριασμούς αλλά για ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ακινήτων και για τα οποία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.
Τα τεχνικά κλιμάκια εξέφρασαν την πάγια θέση των δανειστών, κυρίως της εποπτικής αρχής της Φρανκφούρτης, ότι ο όγκος των πλειστηριασμών πρέπει να αυξηθεί. Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν πάρει τη στρατηγική απόφαση μετά τη λήξη του νόμου προστασίας της 1ης κατοικίας να προχωρήσουν σε αύξηση των πλειστηριασμών, «χωρίς κανένα όριο στην αξία των ακινήτων».