Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεόνασμα σε τρέχουσες συναλλαγές τον Αύγουστο

Πλεόνασμα 146 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τον Αύγουστο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της διεύρυνσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Εξάλλου, για το 8μηνο 2002, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ.

Πλεόνασμα σε τρέχουσες συναλλαγές τον Αύγουστο
Tον Αύγουστο 2002 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 146 εκατ. ευρώ, έναντι μικρού ελλείμματος 26 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος, η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα κυρίως της διεύρυνσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος.

Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος- εκτός καυσίμων- αντανακλά το γεγονός ότι η μείωση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση των εξαγωγών το μήνα Αύγουστο. Οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν μόνο ελαφρά.

Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταβιβάσεων περιορίστηκε σημαντικά τον Αύγουστο, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Αυγούστου 2001.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2002, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 422 εκατ. ευρώ, έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 4.806 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, αλλά και τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε κατά 235 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2002, λόγω της σημαντικής μείωσης (κατά 495 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων από εξαγωγές. Ταυτόχρονα όμως, μειώθηκαν και οι πληρωμές για εισαγωγές (κατά 259 εκατ. ευρώ). Εξάλλου, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 155 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων διευρύνθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τον Αύγουστο του 2002 δεν σημειώθηκαν σημαντικές καθαρές εισροές στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 2.284 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για αγορά ελληνικών ομολόγων. Όσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε σημαντική καθαρή εκροή ύψους 2.194 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή οι μη κάτοικοι μείωσαν τις καταθέσεις τους και τις τοποθετήσεις σε repos στην Ελλάδα.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2002 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 365 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων, η οποία προήλθε αποκλειστικά από επενδύσεις κατοίκων που έγιναν στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή (ύψους 8.340 εκατ. ευρώ) στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών, κινήσεις οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την εκροή για αγορά ξένων ομολόγων και μετοχών από Έλληνες επενδυτές. Η στροφή των ξένων και των Ελλήνων επενδυτών στην αγορά ομολόγων αντανακλά το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Στο τέλος Αυγούστου 2002 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 8,9 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v