Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από σήμερα οι αιτήσεις για επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Δεύτερη ευκαιρία έχουν περίπου 30.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση και την έχασαν. Τι ισχύει για τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση πριν από τις 10 Αυγούστου 2019 και δεν έχει υπολογιστεί το νέο επιτόκιο (3%). Τι ορίζει η εγκύκλιος.  

Από σήμερα οι αιτήσεις για επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τη δυνατότητα επανένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση των έως 120 δόσεων αποκτούν και ουσιαστικά από σήμερα χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ που ενώ εντάχθηκαν σε αυτήν, την απώλεσαν μη καταβάλλοντας έως και 2 δόσεις. Την πόρτα της... εισόδου ανοίγει εκ νέου εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με αυτήν, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους χειρόγραφα, με φυσική παρουσία του οφειλέτη στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, όπως επίσης και στις τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ. Μάλιστα, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος, βασική προϋπόθεση επανένταξης είναι έως τις 31 Μαΐου 2020 να εξοφληθεί πλήρως το σύνολο των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και τυχόν νέες βεβαιωμένες, εκτός ρύθμισης οφειλές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, χρήση της δεύτερης αυτής ευκαιρίας μπορούν να κάνουν περίπου 30.000 οφειλέτες Ταμείων (14.000 εργοδότες και 16.000 μη μισθωτοί) οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων με ή χωρίς επανυπολογισμό και στη συνέχεια έπαψαν να την εξυπηρετούν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δυνατότητα επανένταξης στην απωλεσθείσα ρύθμιση του ν.4611/2019 παρέχεται στους οφειλέτες μη μισθωτούς, ήτοι ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, σε εργοδότες καθώς και σε όσους έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, υπό την προϋπόθεση υποβολής σχετικής αίτησης από τους ίδιους τους οφειλέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ και ΕΦΚΑ. Οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και τυχόν νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. Μετά την υποβολή της αίτησης, η απολεσθείσα ρύθμιση θα ενεργοποιείται απευθείας από τις αρμόδιες για τη ρύθμιση περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ή τις τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση φέρει ημερομηνία από 10/8/2019 και μετά. Αφορά δηλαδή περιπτώσεις που έχει εφαρμοστεί η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%. Για τις αποφάσεις ρύθμισης που είχαν εκδοθεί πριν την 10/8/2019, η ενεργοποίηση της ρύθμισης θα ολοκληρώνεται από τις σχετικές υπηρεσίες σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας (Help desk) της Διεύθυνσης Πληροφορικής Κεντρικής Υπηρεσίας ΚΕΑΟ, όπου πρέπει να αποστέλλεται σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.

Η εγκύκλιος αναφέρεται και στην παράταση για την υποβολή του αιτήματος προς το ΚΕΑΟ για την ολοκλήρωση της ρύθμισης, μετά τη διαβίβαση των οφειλών και τον οριστικό προσδιορισμό της οφειλής. Πρόκειται στην πράξη για το δεύτερη στάδιο της ρύθμισης, καθώς υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία διαβίβασης των οφειλών προς το ΚΕΑΟ. Έτσι, η δεύτερη αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως και τις 31/5/2020. Όπως άλλωσε επισημαίνεται και στην εγκύκλιο, η παράταση αυτή αφορά τους οφειλέτες μη μισθωτούς - αγρότες, προκειμένου να μην χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους, αλλά σε μη ολοκλήρωση της διαδικασίας από τον ΕΦΚΑ. Η παράταση εκτιμάται ότι αφορά περίπου 50.000 ασφαλισμένους οφειλέτες που δεν μπορούν ακόμη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους. Πρόκειται κυρίως για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μέχρι 7 Οκτωβρίου υπέβαλαν την πρώτη αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v