Στον έντονο επηρεασμό των ασφαλιστικών εταιρειών από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις σημαντικές δυνατότητες του κλάδου στην άμβλυνση των συνεπειών του φαινομένου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Κλιματική αλλαγή-φυσικές καταστροφές», τόνισε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για όλους, ενώ θα επηρεάσει τόσο το ενεργητικό, όσο και το παθητικό των ασφαλιστικών ομίλων.
Ειδικότερα σημείωσε: «Δυστυχώς, οι Έλληνες είναι ανασφάλιστοι και στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών. Από το 1993 έως και το 2018, έχουν αποζημιωθεί για καταστροφικά γεγονότα (φωτιές, πλημμύρες, σεισμοί) 24 χιλιάδες περιπτώσεις και καταβλήθηκαν 348 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μεν σημαντικό, αλλά θα ήταν πολύ υψηλότερο σε περίπτωση που το ποσοστό των ασφαλισμένων συμπολιτών μας ήταν μεγαλύτερο.
Εμείς ως ΕΑΕΕ είμαστε έτοιμοι να επικοινωνήσουμε τις προτάσεις μας με την κυβέρνηση, η οποία δείχνει να είναι ευαισθητοποιημένη στο θέμα. Ζητάμε την επεξεργασία των προτάσεών μας, προκειμένου σε περίπτωση μιας μεγάλης ζημιάς από σεισμό, οι Έλληνες να αποζημιωθούν από τους ξένους αντασφαλιστές και όχι από ένα κράτος που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.
Πέραν αυτού, οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα -είτε φορολογικά είτε εποπτικά- προκειμένου ένα τμήμα αυτών να αποτελέσει πράσινες επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη του πλανήτη. Γενικότερα, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι στήριξης των πράσινων επενδύσεων, καθώς πολλές φορές αυτές δεν προκρίνονται από τους επενδυτές σε όρους αγοράς».
Στην ίδια ημερίδα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος (μέλος ΔΣ της ΕΑΕΕ) αναφέρθηκε στην πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τους σεισμούς, ενώ η γενική διευθύντρια της Ένωσης κα Μαργαρίτα Αντωνάκη μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως ενημερώνουν τους πολίτες, συμβάλλουν στην πρόληψη των ζημιών, χρηματοδοτούν τις σχετικές έρευνες, αποζημιώνουν τους πληγέντες και φυσικά μπορούν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε πράσινες επενδύσεις. Η κα Αντωνάκη βέβαια, τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα πράσινα projects και επίσης πως καλό θα ήταν να υπάρξουν κριτήρια οριοθέτησης για το ποιες επενδύσεις θεωρούνται πράσινες.
Μεταξύ των άλλων ομιλητών, η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου κα Φοίβη Κουντούρη σημείωσε ότι:
α) Το κόστος των απωλειών από καταστροφές που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα αυξάνεται.
β) Η Ευρώπη θα κληθεί μέσα στα επόμενα χρόνια να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας παράλληλα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
γ) Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο ευρύ και μεγάλο, έτσι ώστε απαιτούνται συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί.