Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά σημείωναν πως η κυβέρνηση “συνταγματοποιεί τα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ , που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων κατά ένα δισεκατομμύριο και ενσωμάτωση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως “θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όταν ο ίδιος ο κ.Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης;”. Προσέθεταν δε πως “η πρόταση της Ν.Δ. είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού”.
Από τις κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονιζόταν πως “το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ορίζεται αυθαίρετα από κάθε κυβέρνηση ανάλογα με το τι ποσό μπορεί να διαθέσει για την ακραία φτώχεια. Γι’ αυτό δε συνταγματοποιήθηκε από καμία χώρα”.΄
Τέλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν εκτενής αναφορά σε παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής. Και τονιζόταν πως "το προνοιακό κράτος δεν είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός αλλά μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση όρων ισοτιμίας των πολιτών. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί τις ανισότητας φυσική κατάσταση".