Κόντρα στο Δ.Σ. του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα

Ποια μηνύματα στέλνουν οι επικεφαλής του Ταμείου προς την Αθήνα. Οι δύο γραμμές σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για κατάργηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Κόντρα στο Δ.Σ. του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα

Αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα το διευθυντήριο του ΔΝΤ, ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις.

Υπό αυτό το πλαίσιο βλέπει θετικά τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να υιοθετήσει φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές και καλωσορίζει τις πρώτες κινήσεις της. Οι εκτελεστικοί διευθυντές ωστόσο τονίζουν ότι θα είναι απαραίτητη να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη, διαρκής και «βαθιά» εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων εργαλείων και ισχυρή πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν θεμελιωμένα συμφέροντα.

Οι διευθυντές στηρίζουν τα σχέδια για μείωση των άμεσων φορολογικών συντελεστών και καλούν για πιο φιλόδοξες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη φορολογική συμμόρφωση.

Ζητούν αλλαγή στις προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες προς την κατεύθυνση των περισσότερων επενδύσεων και στοχευμένων κοινωνικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί η διαχείριση των δημοσιονομικών κινδύνων και τα πλάνα εκτάκτου ανάγκης.

Ένα μέλος του Δ.Σ. εκτίμησε ότι η χώρα θα πρέπει να χτίσει συναίνεση με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το θέμα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ένα άλλο ζήτησε να τηρηθούν οι στόχοι καθώς όπως σημείωσε έχουν συμφωνηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και τις επιπλοκές σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα χρέους.

Εμφαση δόθηκε στην ανάγκη να αποκατασταθεί η ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να στηρίξει την ανάπτυξη. Υπό αυτό το πλαίσιο καλωσορίζεται η προσπάθεια να γίνουν πιο φιλόδοξοι οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων, ενώ εκτιμάται ότι το σχέδιο Ηρακλής θα προσφέρει στήριξη. Παράλληλα, ωστόσο, επισημαίνουν τη σημασία του να υπάρξει μια περισσότερο περιεκτική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική για την εκκαθάριση των ισολογισμών, που θα στηρίζεται σε μηχανισμούς αγοράς (με όποια στήριξη από το δημόσιο να υπόκειται σε έλεγχο κόστους-ωφέλειας). Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να περιλαμβάνουν περαιτέρω βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο, περιλαμβανομένης της αναμόρφωσης του πλαισίου προσωπικής πτώχευσης. Ζητείται η κατάργηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για να βελτιωθεί η «κουλτούρα πληρωμών».

Η επιτυχία της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης θα απαιτήσει πολιτικές που θα βοηθήσουν να τονωθεί η παραγωγικότητα και να κλείσει το ανταγωνιστικό κενό. Σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζεται η προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν ιδιωτικοποιήσεις, η εφαρμογή μέτρων για λιγότερη ρύθμιση στην αγορά και η αποκατάσταση στοιχείων από τον «ακρογωνιαίο λίθο» της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας που υιοθετήθηκε με τα προγράμματα προσαρμογής. Τονίζεται, όμως, ότι για να γίνουν πραγματικότητα τα οφέλη από τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, θα χρειαστεί ουσιαστική παράλληλη πρόοδος σε άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων.

Τέλος και σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, οι διευθυντές ζητούν την περαιτέρω ενίσχυση της αρχής για τη συλλογή δημοσίων εσόδων, βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της δικαιοσύνης και επιτάχυνση των προσπαθειών αντιμετώπισης της διαφθοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v