Ο παγκόσμιος τουρισμός έμαθε να ζει με τις κρίσεις. Αυτό προκύπτει από μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τον Τουρισμό και τα Ταξίδια (WTTC) στην οποία αναλύθηκαν 90 κρίσεις που ξέσπασαν μεταξύ 2001 και 2018 και καταγράφηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν οι προορισμοί (χώρες και πόλεις) για να ανακάμψουν από τα πλήγματα που δέχθηκαν.
Αυτό που προέκυψε είναι πως ο χρόνος ανάκαμψης των προορισμών μειώθηκε από τους 26 μήνες το 2001 σε 10 μήνες το 2018. Από τις 90 περιπτώσεις που αναλύθηκαν το 32% αφορούσαν κρίσεις που συνδέονταν με τρομοκρατικές ενέργειες και θέματα ασφάλειας, το 13% αφορούσε επιδημίες, το 19% συνδέονταν με πολιτική αστάθεια ενώ το 36% των κρίσεων αφορούσε περιβαλλοντικές καταστροφές.
Οι πιο επώδυνες για τον τουρισμό αποδείχθηκαν οι κρίσεις που συνδέονταν με την πολιτική αστάθεια σε χώρες καθώς ο μέσος χρόνος ανάκαμψης των προορισμών ήταν 22,2 μήνες ενώ το ελάχιστο διάστημα επιστροφής στα προ κρίσης επίπεδα ήταν 10 μήνες.
Λιγότερο επώδυνες για τον τουρισμό φαίνεται πως είναι οι κρίσεις που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες και θέματα ασφάλειας (όπως αεροπορικά και άλλα δυστυχήματα). Σύμφωνα με το WTTC ο μέσος χρόνος επανόδου των προορισμών στα προ κρίσης μεγέθη τους κυμάνθηκε κατά μέσο όρο σε 11,5 μήνες ενώ κατ’ ελάχιστον απαιτήθηκαν 2 μήνες για να ανακάμψουν.
Ιδιαίτερα επώδυνες για τον τουρισμό αποδεικνύονται οι κρίσεις που αφορούν επιδημίες καθώς, σύμφωνα με το WTTC, απαιτήθηκαν κατά μέσο όρο 19,4 μήνες και τουλάχιστον 10 μήνες έως ότου ανακάμψει ο τουριστικός τομές των προορισμών.
Σοβαρά πλήγματα για το διεθνή τουρισμό αποδεικνύονται και οι περιβαλλοντικές καταστροφές αφού για την ανάκαμψη των προορισμών απαιτήθηκαν κατά μέσο όρο 16,2 μήνες και ένας μήνας κατ’ ελάχιστο.
Οι συντάκτες της μελέτης του WTTC αποφαίνονται πως η στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και η διαφάνεια στην επικοινωνία αποτελούν κρίσιμες μεταβλητές για την προετοιμασία και αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων.
Σύμφωνα με την πρόεδρο και δ/νουσα σύμβουλο του WTTC Γκλόρια Γκεβάρα από τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύεται πόσο ανθεκτικός και ευέλικτος είναι στην πραγματικότητα ο τουριστικός τομές. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, πως οι κρίσεις που συνδέονται με πολιτική αστάθεια αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον τουρισμό καθώς απαιτείται μεγάλο διάστημα ανάκαμψης των προορισμών που πλήττονται.
Στη μελέτη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις των WTTC και Global Rescue για την αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών των κρίσεων από τους προορισμούς αλλά και πετυχημένα παραδείγματα αντιμετώπισης κρίσεων σε προορισμούς όπως η Κένυα, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Χαβάη και Ιαπωνία.