Τον δρόμο για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, υπό το καθεστώς που διέπει τη μεταβίβαση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας εταιρείας, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Προβλέπει την ανάθεση διαχείρισης αλλά και την πώληση, με βάση το νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που ψηφίστηκε το 2015 και έφερε στην ελληνική αγορά τα εξειδικευμένα funds και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Το κείμενο των διατάξεων, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, δίνει επίσης το δικαίωμα στη δημόσια επιχείρηση να στραφεί εναντίον των δήμων για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος δημοτικών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη αυτά ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, αλλαγές έρχονται και στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας ηλεκτροδότησης, αναθέτοντας στους τρεις μεγαλύτερους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος την παροχή της, όταν ο σχετικός διαγωνισμός της ΡΑΕ αποβαίνει άγονος. Η υποχρέωση σε αυτή την περίπτωση θα είναι για δύο χρόνια και η ανάθεση θα γίνεται εκ περιτροπής. Μέχρι τώρα, όταν δεν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον στη συμμετοχή του διαγωνισμού, την υποχρέωση αναλάμβανε η ΔEΗ.
Κατά τα άλλα, με το σχέδιο νόμου έρχονται οι αναγγελθείσες από τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη ανατροπές στα εργασιακά και στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες προσλήψεις εργαζομένων θα γίνονται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και του κανονισμού προσωπικού της ΔEΗ.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται πλαίσιο για στοχευμένες εθελούσιες εξόδους στον όμιλο, παραπέμποντας τους όρους και τις προϋποθέσεις στις αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας και της σχετικής επιτροπής προσλήψεων και αμοιβών.
Τέλος, για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ προβλέπεται η διάσπασή της σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομων και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων. Για τις δύο πρώτες προβλέπεται η πώληση ποσοστού 65%.
Αναλυτικά το άρθρο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων ορίζει τα εξής:
«1. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4354/2015 αντικαθίσταται ως εξής: 1.α. Η διαχείριση των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις που χορηγούνται ή έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, όπως και των απαιτήσεων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός των αναφερόμενων στην περίπτωση δ' της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4261/2014 (Α' 107) ανατίθεται αποκλειστικά:». 2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4354/2015 αντικαθίσταται ως εξής: β. Η μεταβίβαση απαιτήσεων από πιστώσεις και δάνεια που έχουν χορηγήσει ή χορηγούν πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, όπως και απαιτήσεων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, πλην της περίπτωσης δ' της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4261/2014 (Α' 107), μπορεί να λάβει χώρα μόνο λόγω πώλησης, δυνάμει σχετικής έγγραφης συμφωνίας, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 3».
Η ΓΕΝΟΠ
Κινητοποιήσεις προανήγγειλε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ για το καθεστώς των νεοπρασλαμβανόμενων της ΔEΗ. Όπως είπε ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με το νομοσχέδιο κατατρατηγείται κάθε νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ανήγγειλε αποφάσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
* Δείτε το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.