Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Τα σκουπίδια είναι πρώτη ύλη

Μεγάλο το πρόβλημα στην Αττική και άμεσα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, τόνισε ο πρωθυπουργός. Στο τραπέζι η συμπληρωματική χρηματοδότηση όσων δήμων έχουν υψηλούς ρυθμούς ανακύκλωσης.

Μητσοτάκης: Τα σκουπίδια είναι πρώτη ύλη

“Τέλος στις παράνομες χωματερές. Περιορισμός των χώρων υγειονομικής ταφής, ώστε το 2040 να μην δέχονται πάνω από το 10% των οικιακών απορριμάτων. Και ενίσχυση της καθαρής “πράσινης” ενέργειας”. Σε αυτό το “τρίπτυχο” αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” σε επίκαιρη ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση των απορριμάτων στην Πελοπόννησο.

Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και η συμπληρωματική χρηματοδότηση των δήμων όσων επιτυγχάνουν υψηλούς ρυθμούς ανακύκλωσης. Και χρησιμοποίηση τη φράση “μαστίγιο και καρότο”.

“Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι πρώτες ύλες, δευτερογενή προϊόντα, δευτερογενή καύσιμα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Ειδικά για την Αττική επεσήμανε πως “το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα το αντιμετωπίσουμε πριν πάρει εκρηκτικές διατάσεις” και προσέθεσε “σίγουρα μια μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμάτων με σημαντική δυναμικότητα μεσοπρόθεσμα θα δώσει μεγάλη ανάσα”.

“'Εχουμε την 24η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είμαστε δεύτεροι στην ταφή. Δυστυχώς στη χώρα μας λειτουργούν 53 παράνομες χωματερές” σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Για να προσθέσει πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που η ταφή των οικιακών απορριμάτων δεν ξεπερνά το 5%.

Εξαπέλυσε βέλη στην προηγούμενη κυβέρνηση για “ανικανότητα”, σημειώνοντας πως “έχασε το τρένο των χρηματοδοτήσεων” και “πρακτικά υπονόμευσε κάθε επένδυση στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων”.

Μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δανίας, η οποία αναγκάζεται να εισάγει απορρίμματα γιατί όσα καταλήγουν στα εργοστάσια από την εγχώρια παραγωγή δεν αρκούν.

Όπως είπε στόχος είναι η υιοθέτηση των καλών πρακτικών της οικιακής οικονομίας, δηλαδή να καταλήγουν σε ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα και να παράγουμε όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα. Στόχος είναι να υπάρχουν συνολικά τρεις κάδοι: οι μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά, οι καφέ για τα οργανικά απόβλητα και οι πράσινοι για τα υπόλοιπα.

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του, αναφερόμενος στην απουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. “Δεν θα πω πολλά για την εικόνα της αίθουσας αλλά θα ήθελα να καταγραφεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής από την αξιωματική αντιπολίτευση στα έδρανα. Κατά τα άλλα ενδιαφέρονται κάποιοι για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού διαλόγου” σημείωσε χαρακτηριστικά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v