Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας για αναπτυξιακό: Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο- Αυτό είναι το ωραίο μου πλυντήριο

Σφοδρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση.  Πυρά για σειρά "φωτογραφικών διατάξεων" και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Μίλησε για "κυβέρνηση Τζόκερ" και εξαπέλυσε επίθεση για το θέμα της Novartis.

Τσίπρας για αναπτυξιακό: Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο- Αυτό είναι το ωραίο μου πλυντήριο

“Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο. Αυτό είναι το Ωραίο μου πλυντήριο” είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως "σε κάθε άρθρο και μία εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών". Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων από τη Novartis (κάνοντας ειδική αναφορά στον Αδ. Γεωργιάδη) μέχρι τις διατάξεις για τα εργασιακά.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για φωτογραφικές διατάξεις, ενώ προσέθεσε πως "Ο ΣΕΒ σας τα δίνει έτοιμα τα άρθρα και τις αιτιολογικές εκθέσεις. Copy paste" Για να προσθέσει στη συνέχεια "αφού τα μαζέψετε τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες. Σε αυτό δε λέω είστε καλλιτέχνες, δε σας πιάνει κανείς".

Κατηγόρησε την κυβερνητική πλευρά πως αναζητά τρόπους για να "πλασάρει "επικοινωνιακά κάποια άρθρα και να κρύψει άλλα, φροντίζοντας παράλληλα να μην αφήσει παραπονεμένα "δικά της παιδιά". Και είπε "είστε κυβέρνηση Τζόκερ. Όχι μόνο γιατί κάνατε αυτά που κάνατε στους κινηματογράφους αλλά και γιατί σας έπεσε το Τζόκερ", κάνοντας αναφορά στα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο αποθεματικό που άφησε.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε "σπατάλη, ασυδοσία, αδιαφάνεια" και είπε πως ξαναγυρίζουμε στον παλιό γνώριμο τρόπο διακυβέρνησης του πολιτικού προσωπικού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Για να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως έχει ιδεολογικές εμμονές στα εργασιακά, και ξαναγυρίζει τη χώρα στους μνημονιακούς νόμους, χωρίς τη παρουσία ούτε των μνημονίων ούτε του ΔΝΤ.

Ειδική αναφορά έκανε στον Αδ. Γεωργιάδη λέγοντας πως "κάθε φορά που απαντάτε βάζετε αυτογκόλ. Είστε η ντροπή της παράταξης σας. Είστε ο τζόκερ", ενώ σχολίασε το ότι δεν ήταν ο Πρωθυπουργός στην αίθουσα. Συνεχίζοντας τα "βέλη" στον Αδ Γεωργιάδη είπε πως "βγαίνει για τη Νovartis σε Ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό και να λέει ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές" Και ο Αλ.Τσίπρας προσέθεσε "εδώ δε ντράπηκε χθες να βγει και να πει ότι τελικά εμένα εννοούσε και τον Πολάκη. Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα να τα μαζέψει άρον άρον. Θα ντραπεί τώρα να φέρει αυτές τις κραυγαλέες φωτογραφικές διατάξεις ; Εδώ όλα τα σφάζετε και όλα τα μαχαιρώνετε".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως σήμερα συζητείται "ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες τα 234 άρθρα". Για να προσθέσει " πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο".

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για "άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων και είπε πως "μέχρι και η Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι σαρώνετε τους μισθούς". "Δικός σας φίλος δεν είναι κύριοι της ΝΔ ο κ. Στουρνάρας; Αυτός τα λέει στην έκθεσή του. Να τον χαίρεστε" είπε και προσέθεσε πως "σήμερα να τον χαίρεστε διπλά. Διότι σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Νοβάρτις, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα".

Και έθεσε τρία- απλά όπως είπε - ερωτήματα:

-Πρώτον, είναι αλήθεια ότι ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τον προστατευόμενο τότε Μανιαδάκη για να τον απειλήσει. Για να προσθέσει πήγατε με την προανακριτική για μαλλί αλλά θα βγείτε κουρεμένοι.

-Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis;

-Τρίτον, Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Νοβάρτις;

Μάλιστα αναφέρθηκε στο αίτημα για εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη από την προανακριτική, λέγοντας "μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε τη προανακριτική. Δε θα σας βγει. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του".

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά έκανε σε διατάξεις που όπως είπε είναι φωτογραφικές και αποτελούν "ρουσφέτια σε φίλους και ημετέρους, που βγάζουν μάτι".

Σε υψηλούς τόνους είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα "εσείς έρχεστε και πριν προλάβετε να κάτσετε στις καρέκλες αμέσως να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια". Συνέχισε λέγοντας " εντάξει με αυτούς που σας έκαναν δώρα σε είδος, προβάλλοντας ή αποκρύπτοντας ειδήσεις, Το καταλαβαίνω να τους κάνετε τώρα αντίδωρα. Αλλά οι άλλες φωτογραφικές τροπολογίες, σε τι είδους δώρα αποτελούν τα αντίδωρα ;".

Και ανέφερε "για πείτε μου αλήθεια το σκάνδαλο με τα Κινέζικα POS για τη απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ; Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δυο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει ; Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή ,τόσο κραυγαλέα".

Παράλληλα αναφέρθηκε στις διατάξεις για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και την κατ' οίκον παράδοση τροφίμων (delivery) αλλά και σε αυτή για την ένταξη στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές - και για τη συνδρομητική τηλεόραση. Εκτενή αναφορά έκανε σε διατάξεις που αφορούν στα μέσα ενημέρωσης και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Όπως είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη που επιχείρηση να βάλει ένα πλαίσιο νομιμότητας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λέγοντας πως το πλήρωσε με ανοιχτές πληγές. "Αυτές οι πληγές στο δικό μας σώμα είναι τα παράσημα της εντιμότητας, της ακεραιότητας, της πολιτικής αξιοπρέπειας".

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε "οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι : απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, απέναντι στις αυθαιρεσίες κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος".

Η απάντηση του Αδ. Γεωργιάδη στον Αλ. Τσίπρα

Το λόγο στην Ολομέλεια πήρε αμέσως μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε υψηλούς τόνους. “Είναι πολύ λογικό μετά από αυτή την παράσταση να φεύγει ο κ. Τσίπρας γιατί είναι προφανές ότι έχει μάθει όπως κάνει στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ απλώς να δηλώνει ότι θέλει να πουν οι από κάτω και αν κάνουν κανα λάθος και ψηφίσουν ανάποδα να τους βάζει να αλλάζουν και την ψήφο τους”.

Με αφορμή τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε “είπε ο κ. Τσίπρας ότι τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Στουρνάρα. Τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν κατάλαβα γιατί οι τρεις εισαγγελείς στη μία περίπτωση είναι μεγάλο τεκμήριο ενώ οι τρεις εισαγγελείς στην άλλη δεν ελήφθησαν καθόλου υπ’ όψιν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Συνέχισε τις αναφορές στον Α. Τσίπρα λέγοντας πως “η εποχή πράγματι άλλαξε. Η εποχή που κουνούσε το δάχτυλο με μαγκιά στην ελληνική κοινωνία έχει προ πολλού περάσει. Την τελειώσει ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου εκλέγοντας Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από δω και πέρα θα τα ακούτε όπως σας αξίζει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v