Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής βρίσκεται το άρθρο που απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. “Με το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζεται αυτό που λέμε ποιοτική ανάπτυξη”, σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από το ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ενώ ονομαστική ψηφοφορία ζητά το ΚΚΕ. Η συζήτηση ολοκληρώνεται αύριο με την ψήφιση του νομοσχεδίου, με την αντιπολίτευση να ασκεί σφοδρή κριτική στις εργασιακές διατάξεις και να αμφισβητεί τους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης.

“Με το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζεται αυτό που λέμε ποιοτική ανάπτυξη” σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας πως δεν θα διασφαλίζεται πως οι επενδύσεις που θα έρθουν σέβονται τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον κ.ά.

Έντονη κριτική άσκησε στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, λέγοντας χαρακτηριστικά “θεωρείται πως αυτά που περνάτε -για παράδειγμα για τις συλλογικές συμβάσεις- δεν θα συμπιέσουν τους μισθούς;”. Συνέχισε λέγοντας “χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά δεν χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν έχει καμία κεντρική ιδέα για το που πρέπει να πάει η χώρα".

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, εστιάζοντας την κριτική του στο ότι “η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει, με την αλλαγή που κάνει στο άρθρο 16 του νόμου 1876/1990, τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία”. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως το νομοσχέδιο “ορίζει ότι η μονομερής προσφυγή θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρώντας έτσι τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενου με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας”.

Παράλληλα επισημαίνεται πως “είναι προφανές ότι πρόκειται για μία ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση αφού περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από την δυνατότητα που τους δίνει το σύνταγμα”.

Μιλώντας στην Ολομέλεια από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως “πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο” και προσέθεσε πως όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει “οι περισσότεροι μιλούν για άλλα θέματα και όχι για την ανάπτυξη”.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος “έχουμε αντιρρήσεις συνταγματικότητας για εργασιακά θέματα”. Μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής εστιάζει την κριτική του στο άρθρο για τη διαιτησία, αλλά και στις διατάξεις που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v