Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Ωριμάζουν οι συνθήκες για τα πλεονάσματα

«Η Ελλάδα βήμα βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό το αναγνωρίζουν τόσο εντός όσο και εκτός. Δεν σημαίνει ότι αίρονται οι αβεβαιότητες στο εξωτερικό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του στη Βουλή.

Σταϊκούρας: Ωριμάζουν οι συνθήκες για τα πλεονάσματα

Στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως «η συζήτηση έχει αρχίσει και συνεχίζεται. Οι συνθήκες ωριμάζουν».

Όπως είπε, απαντώντας και στην κριτική της αντιπολίτευσης, «ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων δεν αλλάζει. Βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας», ενώ επεσήμανε πως «το ζήτημα είναι πως προσεγγίζεται και το κάνουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα».

Για το θέμα αυτό ο υπουργός εξαπέλυσε βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «είχατε μιλήσει για δήθεν μείωση πλεονασμάτων. Τον Μάιο του 2019 ο Αλ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Πού είναι; Δεν υπάρχει καν αυτός ο λογαριασμός». Προσθέτοντας πως «ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έγινε συζήτηση».

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες. Παράλληλα ξεδίπλωσε και τις δράσεις που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα.

Κατά την τοποθέτησή του εξαπέλυσε πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είχα μιλήσει πέρυσι για αντιαναπτυξιακό μνημονιακό προϋπολογισμό και πως τα υπερπλεονάσματα προέκυπταν από την υπερφορολόγηση και αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη. Είπαμε κάτι λάθος; Είχατε 1,1% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η οικονομία σερνόταν. Αποτύχατε όλα τα χρόνια σε όλα όσα λέγατε για την ανάπτυξη. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρούσε και οι μισθοί μειώνονταν».

Όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο υπουργός σημείωσε πως δεν υπερβαίνει τους ρεαλιστικούς στόχους. Και εστίασε στην πορεία των ομολόγων και στο θετικό κλίμα που δημιουργείται στην αγορά. «Η Ελλάδα βήμα βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό το αναγνωρίζουν τόσο εντός όσο και εκτός. Δεν σημαίνει ότι αίρονται οι αβεβαιότητες στο εξωτερικό», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ειδική αναφορά έκανε στην πορεία των επενδύσεων, λέγοντας πως «εμφανίζουν αρκετά σημαντικό θετικό πρόσημο». Και εξαπέλυσε νέα βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «επί 4 χρόνια είχατε πέσει έξω για την ανάπτυξη. Έχετε 0 στα 4. Μη βάζετε το στοιχείο της ανάπτυξης στις τοποθετήσεις σας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v