Εως το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στους τρεις πυλώνες, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της 21ης ετήσιας συνάντησης ασφαλιστών αντασφαλιστών στην Υδρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα αποσκοπεί στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μέσω του συστήματος των τριών πυλώνων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του δημογραφικού προβλήματος και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αποδοτικότητα προς όφελος των συνταξιούχων.
«Η αποδοτικότητα του σημερινού συστήματος είναι πολύ χαμηλή και επίσης η επικουρική ασφάλιση έχει τον ίδιο κίνδυνο με αυτόν της κοινωνικής ασφάλισης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό:
* Στον πρώτο πυλώνα, θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, έτσι ώστε να υπάρξει χώρος και για την ανάπτυξη των άλλων δύο πυλώνων. Προβλέπεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
* Ο δεύτερος πυλώνας θα ξεκινήσει για τους νέους εργαζόμενους από 1/1/2021, θα είναι πλήρως ανταποδοτικός, με τους εργαζόμενους να έχουν το δικαίωμα επιλογής φορέα. Μέσω του δεύτερου πυλώνα επίσης θα δημιουργηθούν μεγάλα ποσά, ικανά να τοποθετηθούν σε εγχώριες επενδύσεις και έτσι η χώρα να μην κρέμεται αποκλειστικά μόνο από τις διαθέσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών. Επιπλέον μέσω του δεύτερου πυλώνα, θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση του δημογραφικού προβλήματος.
* Στον τρίτο πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση) θα δοθούν φορολογικά κίνητρα.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το νέο σύστημα θα είναι περισσότερο αποδοτικό, περισσότερο φιλικό προς τους συνταξιούχους και το κόστος μεταφοράς του θα απορροφηθεί λόγω της σταδιακής εφαρμογής του.
Δηλώσεις Α. Σαρρηγεωργίου
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο ταχύτατα εναλλασσόμενο περιβάλλον, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα αρνητικά επιτόκια, στην κλιματική αλλαγή και στις φυσικές καταστροφές που επιφέρει, στο cyber risk, καθώς και στις τεχνολογικές μεταβολές που επιφέρουν αλλαγές τόσο στη ζήτηση των πελατών όσο και στα ασφαλιστικά προϊόντα.
Παράλληλα, ο κ. Σαρρηγεωργίου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο κλάδος θα αναπτύσσεται στην Ελλάδα ταχύτερα σε σχέση με το ΑΕΠ και ότι θα έχει να ωφεληθεί σημαντικά από τη στιγμή που εξορθολογιστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα και υιοθετηθεί το σύστημα των τριών πυλώνων.
Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε την αντοχή των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης, την ανάγκη ασφάλισης των πιο φτωχών συμπολιτών μας, καθώς και τη δυνατότητα επιστροφής μεγάλου ύψους επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών που σήμερα είναι τοποθετημένες σε χώρες του εξωτερικού.