Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και πώς πληρώνουν τον «λογαριασμό» της Thomas Cook

Αβεβαιότητα για τις οφειλές του τουρ οπερέιτορ που κατέρρευσε σε Ελληνες ξενοδόχους, αλλά και τον αριθμό των πελατών στη χώρα. Στο επίκεντρο, ντιλ με 48 ξενοδοχεία που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του στην Ελλάδα.

Ποιοι και πώς πληρώνουν τον «λογαριασμό» της Thomas Cook

Το πρώτο μεγάλο θύμα του του Brexit; Αποτέλεσμα των διαγκωνισμών μεταξύ των ομίλων που επεδίωκαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των «φιλέτων» του; Ή, τελικά, ο επίλογος ενός δράματος με επιχειρηματικές, επενδυτικές και χρηματοοικονομικές προεκτάσεις που εξελισσόταν επί μήνες και αποτυπώθηκε στην καταβαράθρωση της μετοχής του Thomas Cook στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου την τελευταία διετία;

Ανεξάρτητα από τα αίτια, η κατάρρευση του ομίλου Thomas Cook, δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ευρώπης, ενεργοποιεί αναπόφευκτα ένα πολυεπίπεδο ντόμινο στην ταξιδιωτική αγορά της Γηραιάς Ηπείρου, προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην αγορά διακοπών της Μεσογείου και θεωρείται πως αποτελεί πρόγευση των επώδυνων συνεπειών από τον μετασχηματισμό των ταξιδιωτικών ομίλων-δεινόσαυρων της Ευρώπης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει με έμφαση τη σύγχυση που έχει ήδη δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά στους κόλπους των ξενοδόχων, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ισχύει για τις δραστηριότητες του ομίλου στις γερμανόφωνες αγορές, στις Κάτω Χώρες και στη Σκανδιναβία.

Ο επαναπατρισμός των πελατών του Thomas Cook που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (αλλά και όλους τους άλλους προορισμούς του TC όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Τυνησία) θα είναι το πρώτο «μέτωπο» που καλούνται να διαχειριστούν οι αρχές της χώρας και οι επιχειρηματίες του χώρου.
Οι ίδιες πηγές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η επιχείρηση επαναπατρισμού των πελατών θα εξελιχθεί ομαλά, καθώς (στην περίπτωση της βρετανικής αγοράς τουλάχιστον) καλύπτονται από ασφαλιστικές εγγυήσεις. Το ίδιο θεωρούν πως θα συμβεί και με τις άλλες αγορές.

Σύμφωνα με τον Γρ. Τάσιο, ωστόσο, ο ομαλός επαναπατρισμός των πελατών του TC θα αποτελέσει κριτήριο για τις μελλοντικές επιλογές των ταξιδιωτών, επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αδιευκρίνιστος παραμένει, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των πελατών του Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα για διακοπές αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάνει τις 50.000 ταξιδιώτες, χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώνεται επισήμως.

Το βέβαιο είναι πως η πλειοψηφία των πελατών του TC που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι Βρετανοί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην Κρήτη, έναν από τους βασικούς προορισμούς του ομίλου στην Ελλάδα, οι Βρετανοί τουρίστες που κάνουν αυτή τη στιγμή διακοπές δεν υπερβαίνουν τους 1.300, σύμφωνα με ταξιδιωτικές πηγές του νησιού.

Στην ελληνική αγορά

Για τη χώρα μας, η κατάρρευση του Thomas Cook αποτελεί, σύμφωνα με πηγές του χώρου, πρόγευση των κινδύνων που δημιουργούνται από την ισχυρή εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τους ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς ομίλους. Αναπόφευκτη ως ένα βαθμό, καθώς TUI και Thomas Cook αποτελούν τους κύριους τροφοδότες της αγοράς διακοπών της Μεσογείου. Ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την υστέρηση σύνδεσης της χώρας με τις αγορές της Ασίας, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «αποσβεστήρες» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Thomas Cook διακινούσε περί τα 3 εκατ. ταξιδιώτες προς τη χώρα μας σε ετήσια βάση την τελευταία διετία.
Ταυτόχρονα, επιχειρούσε να επεκταθεί στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά και είχε καταφέρει να είναι ο δεύτερος ισχυρότερος ξενοδοχειακός όμιλος που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Το ελληνικό χαρτοφυλάκιό του περιελάμβανε 48 ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία φέρουν την επωνυμία ενός από τα οκτώ brand του ομίλου. Τα περισσότερα λειτουργούν στο πλαίσιο συμφωνιών franchise ενώ τέσσερα ξενοδοχεία (το Sunwing Kalithea Beach στη Ρόδο, το Sunwing Makrigialos στην Κρήτη, το Sunprime Miramare στην Ιξιά της Ρόδου και το Casa Cook στην Κω) διαχειρίζεται απευθείας η Thomas Cook.

Η Ελλάδα είχε αποκτήσει κομβικό ρόλο στα σχέδια της διοίκησης του Thomas Cook να μετεξελιχθεί κατά βάση σε όμιλο διαχείρισης ξενοδοχείων. Ενδεικτικό του ρόλου που είχε η Ελλάδα στους σχεδιασμούς του TC είναι το γεγονός πως η Tράπεζα Πειραιώς ήταν εκείνη που χρηματοδότησε την εξαγορά των πρώτων ξενοδοχείων που απέκτησε ο Thomas Cook σε Ελλάδα και Ισπανία, μέσω του ξενοδοχειακού επενδυτικού «οχήματος» που δημιούργησε.

Πρόκειται για το ξενοδοχειακό fund “Thomas Cook Hotel Investment”. Το fund δημιουργήθηκε το 2018 και με κεφάλαια που προήλθαν από την Tράπεζα Πειραιώς απέκτησε τα πρώτα πέντε ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου. Δύο στην Ελλάδα (το Sunwing Kalithea στη Ρόδο και το Sunwing Makrigialos στη Χερσόνησο Κρήτης) και τρία στην Ισπανία.

Φέτος προβλεπόταν να αυξηθούν σε εννέα τα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου, με την εξαγορά του Casa Cook στην Κω και την έκταση που απέκτησε στο ίδιο νησί. Παράλληλα, επρόκειτο να προστεθούν δύο ξενοδοχεία στην Ισπανία.

Στο επίκεντρο ντιλ με 48 ξενοδοχεία

Αδιευκρίνιστο, την ίδια στιγμή, παραμένει το ύψος των οφειλών του Thomas Cook προς ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Όπως εξηγούσε, ωστόσο, κορυφαία ξενοδοχειακή πηγή στο Euro2day.gr, αυτό αποτελεί μόνο μία από τις παραμέτρους του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πως οι ξενοδόχοι θα εισπράξουν μέρος από τα οφειλόμενα μέσω νομικών διαδικασιών, καθώς ενεργοποιούνται άμεσα οι ασφαλιστικές διασφαλίσεις που είχε ο όμιλος και αναμένονται οι διαδικασίες εκκαθάρισης. Το ακριβές ύψος της ζημιάς για τον κλάδο δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί σε αυτή τη φάση. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων.

Το μεγάλο «μέτωπο» ωστόσο που ανοίγει η απόσυρση του Thomas Cook από την αγορά αφορά στο ποιος ή ποιοι θα καλύψουν το κενό του. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα τέσσερα ιδιόκτητα ακίνητα στην Ελλάδα. Στον «αέρα», ωστόσο, βρίσκονται τα 44 ελληνικά ξενοδοχεία που φέρουν σήμερα κάποιο από τα οκτώ brand του TC και λειτουργούν στο πλαίσιο συμφωνιών franchise. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την πορεία τους. Είτε επιλέγοντας να συνδεθούν με κάποιον άλλο ταξιδιωτικό ή ξενοδοχειακό όμιλο είτε να επιλέξουν αυτόνομη πορεία.

Αναπόφευκτα τα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου του Thomas Cook στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο ξενοδοχειακών ντιλ κάθε μορφής τους επόμενους μήνες. Με την Tράπεζα Πειραιώς να εμπλέκεται άμεσα στις εξελίξεις ως χρηματοδότης του ξενοδοχειακού βραχίονα του TC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v