Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι φορολογικές ελαφρύνσεις

Οι δηλώσεις Κλ. Ρέγκλινγκ για τα ελληνικά πλεονάσματα και οι σχεδιασμοί των δανειστών στην αντιμετώπιση της νέας κυβέρνησης. Πώς είδαν οι υπουργοί Οικονομικών τον Χ. Σταϊκούρα στο Eurogroup. Ποια είναι τα επόμενα κρίσιμα μέτωπα.

Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι φορολογικές ελαφρύνσεις

Ελσίνκι, ανταπόκριση

Κατεβαίνουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αφού πρώτα ενημερώθηκαν, μαζί με το Eurogroup, για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις σε δημοσιονομικά και ανάπτυξη από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η άτυπη συνάντηση στο Ελσίνκι κύλησε ομαλά στο παρασκήνιο, πλην μιας «φάλτσας» νότας που πήγε να δημιουργηθεί -αλλά γρήγορα έσβησε- στο προσκήνιο και στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup.

Η ερώτηση για την πολυσυζητημένη μείωση των πλεονασμάτων που διεκδικεί να φέρει η κυβέρνηση πριν το 2021, έφερε απάντηση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Γρήγορα αρμόδια πηγή ενημέρωσε όλους τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ότι αυτό που εννοούσε ο επικεφαλής του ESM ήταν ότι δύσκολα θα μπορούσαν να μειωθούν τα πλεονάσματα πριν το 2022, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr. Και αυτό γιατί θα χρειαζόταν:

1. Χαμηλά επιτόκια για μια μεγάλη διάρκεια χρόνου, μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας και γεωπολιτικής σύγκρουσης, εμπορικού πολέμου και διαφαινόμενης ύφεσης.

2. Αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, που και πάλι θα πρέπει να επιτευχθούν σε ένα διεθνώς ασταθές κλίμα.
Επιπλέον, αρμόδια για το θέμα είναι πρώτα η Κομισιόν ενώ την τελική απόφαση τη λαμβάνει το Eurogroup.

Η απάντηση στη συνέντευξη Τύπου δόθηκε από τον κ. Ρέγκλινγκ, καθώς το θέμα δεν συζητήθηκε στο Eurogroup, συνεπώς ο πρόεδρός του κ. Σεντένο δεν μπορούσε να τοποθετηθεί και ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί δεν ήταν παρών στο Eurogroup. Τον αντικατέστησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις, που δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος.

Συνεπώς μια νέα εστία αντιπαράθεσης αποφεύχθηκε, όμως, η γκρίνια για τις ερμηνείες παραμένει.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr ανέφεραν ότι και το ΥΠΟΙΚ θέλει να μείνουν χαμηλά οι τόνοι. Ο Χ. Σταϊκούρας έχει τη δική του αρχιτεκτονική στο πώς θα κινηθεί και γνωρίζει πλέον καλά ότι η διαδικασία «βήμα βήμα» θα διαρκέσει αρκετό καιρό. Δεν είναι μόνο θέμα να αποδείξει η κυβέρνηση ότι είναι αξιόπιστη, είναι και το γεγονός ότι η σταδιακή απεξάρτηση από τα προγράμματα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ευρωζώνη, όπου οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές ισορροπίες είναι πολύ λεπτές.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις προθέσεις της κυβέρνησης και στις τετ-α-τετ συναντήσεις και μέσα στο Eurogroup. Κατέθεσε μάλιστα και τους δικούς του υπολογισμούς για το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων.

Οι ομόλογοί του δεν τοποθετήθηκα πέραν της καθιερωμένης υπενθύμισης ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος και να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις. Οι δεσμεύσεις δόθηκαν και επισήμως και τώρα το Eurogroup αναμένει το πόρισμα των θεσμών για τους αριθμούς και την κοστολόγηση, ώστε να μπορεί να γίνει πλέον συζήτηση σε βάθος και να διαφανεί εάν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2020, που θα πρέπει να καλυφθεί με αντίμετρα.

Σε σχετικές συνομιλίες που είχε το Euro2day.gr με αξιωματούχους, η απάντηση για την πρώτη εντύπωση που έκανε ο κ. Σταϊκούρας ήταν ότι ήταν ομιλητικός, συγκεκριμένος, οργανωμένος και διαβασμένος.

Με άλλα λόγια, εάν ο κ. Σταϊκούρας προχωρήσει και σε πράξεις, σίγουρα θα κερδίσει αρκετούς συμμάχους στο Eurogroup. Θα πρέπει επίσης να έχει την πλήρη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου. Και αυτό έχει τη σημασία του.

Έχει επίσης αντιληφθεί ότι το κρισιμότερο τεστ του είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020. Οι θεσμοί θα βάλουν στο μικροσκόπιο «γραμμή γραμμή» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, οι θεσμοί δεν θα διστάσουν να επανέλθουν αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, εάν θεωρήσουν ότι είναι εκτός πλαισίου και στόχων.

Επίσης κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τα κέρδη των SNP και ANFAs, λέγοντας ότι όντως δεν αναμένεται εκταμίευσή τους το 2019, όμως, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τα κέρδη αυτά.

Το δίλημμα της ανάπτυξης

Σχολιαστές επεσήμαναν επίσης ένα ζήτημα που εγείρεται αναφορικά με τη ρητορική ότι η ανάπτυξη θα φέρει επενδύσεις και οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη.

Το ζήτημα άπτεται στον κίνδυνο εξωγενείς παράγοντες να πλήξουν την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο αποτελεί μεν πρόβλημα, αλλά και από την άλλη μπορεί να γίνει ένα ισχυρό χαρτί για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα πλεονάσματα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v