Ελσίνκι, ανταπόκριση
Πολύς λόγος γίνεται για την επιστροφή των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων SNPs και ANFAs που είναι καταγεγραμμένη στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, καθώς και για το πώς θα χρησιμοποιηθούν για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Παρά το γεγονός ότι το EuroWorking Group ξεκαθάρισε ότι τα κέρδη αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για «έμμεση» μείωση των πλεονασμάτων, οι διαρροές από την Αθήνα επιμένουν.
Το Euro2day.gr επικοινώνησε με αξιωματούχο του EwG, ο οποίος μας διευκρίνισε ότι η αλλαγή των κωδικών που θα μπαίνουν τα κέρδη δεν συνιστά «διπλή καταγραφή», αλλά «λάθος υπολογισμό» (wrong calculation). Αυτός ήταν ο ορισμός που δόθηκε.
Επιπλέον, ανώτατη πηγή της Κομισιόν εξήγησε ότι η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών είναι πρόωρη. Δεν αναμένεται δηλαδή να επιστραφούν μέσα στο 2019, αλλά από το 2020 και εάν η ελληνική πλευρά εκπληρώσει δύο βασικά προαπαιτούμενα:
1. Με την κατάθεση του προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2020 στην Κομισιόν την 1η Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τυχόν εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί τις εξαγγελίες της και να καταθέσει αντίμετρα, σε περίπτωση που βρεθεί δημοσιονομική «τρύπα».
2. Να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τέταρτη αξιολόγηση που αναμένεται τον Δεκέμβριο, χωρίς καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τις μεταρρυθμίσεις.
Μόνο όταν διευθετηθούν οι δύο πιο πάνω προϋποθέσεις, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των κερδών από τα προγράμματα ομολόγων.
Το θέμα με τις επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα διεκδικεί τα κέρδη αυτά να διοχετευθούν σε αναπτυξιακές επενδύσεις. «Θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε. Θεωρώ ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις είναι αναπτυξιακή πρωτοβουλία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι δανειστές από την πλευρά τους διαμηνύουν ότι οι κωδικοί στους οποίους θα μπουν τα κέρδη θα προκύπτουν μετά από συζήτηση με τους θεσμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτικότητά τους. Κάπου εδώ γίνεται και το μπέρδεμα με τους υπολογισμούς και τις διαρροές ότι οι δανειστές μάς δίνουν τις επιστροφές των κερδών ως έμμεση μείωση των πλεονασμάτων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη ΔΕΘ
Όπως και στο παρελθόν, οι εταίροι αναμένουν πράξεις και όχι λόγια. Γι' αυτό η γραμμή παραμένει σταθερή, ενιαία και σφικτή στο Eurogroup. Σύμφωνα με την ατζέντα, στο τέλος της συνεδρίασης οι νέοι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Ιταλίας θα έχουν μια σύντομη ευκαιρία να περιγράψουν το κυβερνητικό σχέδιό τους.
Το Eurogroup αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή της αναγκαιότητας να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τη στιγμή, μάλιστα, που οι αγορές έχουν αρχίσει να «ψάχνουν» τι θα γίνει μετά και το πακέτο στήριξης της οικονομίας που αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi.
Εδώ χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα για τις «επικίνδυνες» χώρες, καθώς οι κυβερνήσεις θα κληθούν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υιοθετήσουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποφευχθεί ύφεση, να θωρακιστεί η ΕΕ από απρόβλεπτα σοκ και να υπάρχει ένα «αντίδοτο» στις συνεχείς καλύψεις που παρείχε μέχρι τώρα η ΕΚΤ.
Πάντως οι πηγές μας στην ΕΕ και την Κομισιόν παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εκτιμούν πως κινήθηκαν στη γραμμή που διαμόρφωσε ο ίδιος μετά τα τετ-α-τετ με Merkel, Macron και Rutte, αντιλαμβανόμενος προφανώς τις περιοριστικές γραμμές στις οποίες πρέπει να κινηθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, μια ελληνική κυβέρνηση.
Ετσι ελάχιστες ήταν οι αναφορές για τις Πρέσπες, δεν ανακοινώθηκε γενναίο σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών από μετανάστες και δεν δόθηκε έμφαση στις αλλαγές στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αντιθέτως, φαίνεται πως έγινε αντιληπτό από τον πρωθυπουργό ότι πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021 δεν αναμένεται σοβαρή συζήτηση, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Euro2day.gr. Η απόφαση, όπως φέρεται να σημείωσε και η ίδια η Angela Merkel, πάει για μετά τη λήξη της θητείας της.
Τα ίδια αναμένεται να ακούσει και ο Χρ. Σταϊκούρας από τους ομολόγους του, μαζί με την παρότρυνση να κλείσει γρήγορα η τέταρτη αξιολόγηση.