Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκρηξη» των ελληνικών εξαγωγών φαρμάκων στη Γαλλία

Με συν 283% έτρεξαν οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων προς τη Γαλλία το 2018. Σημαντικά τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης, λόγω της πολιτικής για τη διεύρυνση της χρήσης των γενόσημων.

«Εκρηξη» των ελληνικών εξαγωγών φαρμάκων στη Γαλλία

«Μποyμ» στις εξαγωγές φαρμάκου προς τη Γαλλία πραγματοποίησαν το 2018 οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Όσο και αν φαίνεται εντυπωσιακό, οι ελληνικές εξαγωγές σχεδόν τετραπλασιάστηκαν εντός ενός έτους, σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς φαρμάκων στον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Γαλλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός της Ευρώπης, μετά την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με ανάλυση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, το 2018, η Ελλάδα κατέλαβε τη 10η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, έχοντας επιτύχει εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της προς τη χώρα σε σχέση με το 2017, της τάξης του 283% σε όρους αξίας.

Συγκεκριμένα, το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων ανήλθαν σε 392 εκατ. ευρώ και 4 χιλ. τόνους, καταλαμβάνοντας μερίδια 3% και 1,6% αντιστοίχως επί των συνολικών εισαγωγών φαρμάκων της Γαλλίας. Το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων προς τη Γαλλία, σε αξία, ήταν 102,4 εκατ. ευρώ, το 2016 63,6 εκατ. ευρώ, το 2015, 54,2 εκατ. ευρώ και το 2014 61,7 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία 5ετία (2014-2018), οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων προς τη Γαλλία αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 58,8% σε όρους αξίας και 18% σε όρους ποσότητας, οδηγώντας σε αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας επί της συνολικής αξίας των γαλλικών εισαγωγών φαρμάκων από 0,32% το 2012 σε 3% το 2018.

Κατά το 2018, η Γαλλία εισήγαγε φάρμακα συνολικής αξίας 13,1 δισ. ευρώ και ποσότητας 257,5 χιλ. τόνων, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 0,3% σε όρους αξίας και 5,9% σε όρους ποσότητας σε σχέση με το 2017. Την πρώτη θέση στις εξαγωγές φαρμάκων κατέχει η Γερμανία, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Θετικό το εμπορικό ισοζύγιο

Με βάση τα στοιχεία του 2018, το εμπορικό ισοζύγιο φαρμάκων μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι θετικό για τη χώρα μας, καθώς το εν λόγω έτος, βρισκόταν στην 20ή θέση μεταξύ των αγοραστών γαλλικών φαρμάκων, με εισαγωγές συνολικής αξίας 197,6 εκατ. ευρώ και ποσότητας 679 τόνων, καταλαμβάνοντας μερίδιο 0,92% και 1,77% επί των συνολικών γαλλικών εξαγωγών αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων (συνολικά) ανήλθαν σε αξία το 2018 σε 1,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 31% σε σχέση με το 2017, αντιπροσωπεύοντας το 4,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2018. Με ισχυρούς ρυθμούς κινούνται και φέτος καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 28,5%.

Σημαντικά περιθώρια αύξησης

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του γραφείου ΟΕΥ, δεδομένου του συγκριτικά μικρού βαθμού διείσδυσής τους στη γαλλική αγορά φαρμάκων, η γαλλική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στη διεύρυνση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων ως εργαλείου περιορισμού του κόστους για τη μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Η αγορά γενόσημων φαρμάκων οδηγείται κυρίως από ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό καθεστώς, καθώς και από μία συνεχή ροή άρσης της προστασίας από διπλώματα ευρεσιτεχνίας που φθάνουν στη λήξη τους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται, διανοίγονται ευκαιρίες για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, πολύτιμη τεχνογνωσία και υψηλό βαθμό εξωστρέφειας.

Εν κατακλείδι, κρίνεται ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών φαρμάκων στη γαλλική αγορά, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά γενόσημων φαρμάκων δεν έχει φτάσει τις δυνατότητές της και υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση από τις γαλλικές αρχές για την αύξηση του μεριδίου τους στο συνολικό μείγμα φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v