Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το γάντι στην αντιπολίτευση για την οικονομία πετά η κυβέρνηση

Η επιχειρηματολογία του Μαξίμου για capital controls και πρωτογενή πλεονάσματα. Με ποια στρατηγική κινείται ο Μητσοτάκης. Το υπουργικό συμβούλιο, η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος.

Το γάντι στην αντιπολίτευση για την οικονομία πετά η κυβέρνηση

Με αιχμή του δόρατος τα capital controls και τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση επιτίθεται στην αντιπολίτευση και δη στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς τους προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας και επικοινωνιακών παιχνιδιών για μικροκομματικά οφέλη.

Χθες κρίθηκε σκόπιμο από το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής το «κλείσιμο ενός τετραετούς κύκλου ανασφάλειας», με την άρση των capital controls, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να κινείται με βάση το τρίπτυχο «Σχέδιο - Ταχύτητα - Αποτέλεσμα». Στόχος του, η παραγωγή συγκεκριμένου και μετρήσιμου έργου από το οποίο θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας από τους πολίτες και ενώ κρίνει απόλυτα θετικό τον μέχρι στιγμής απολογισμό των πεπραγμένων των υπουργών του. Εκφράζει δε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της κυβέρνησης όπου αυτή έχει χρειαστεί, για την καθημερινή παρουσία της δίπλα στον πολίτη και τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, όπως στα αθλητικά συμβόλαια της ΕΡΤ.

Και το επόμενο διάστημα στην κυβέρνηση θέλουν να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς, με το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να έχει προγραμματιστεί για αύριο. Θα συζητηθούν, ανάμεσα στα άλλα, η ηγεσία στη Δικαιοσύνη, η νομοθετική ρύθμιση για τα διπλώματα οδήγησης και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, στον οποίο ποντάρει πολλά το Μέγαρο Μαξίμου. Από τα βασικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να εξουδετερώσει τα επιμέρους εμπόδια στις επενδύσεις, εν μέσω πάντως μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας στην παγκόσμια οικονομία, που κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση.

Λίγα 24ωρα πριν από τη δύσκολη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταγγέλλει ότι ακόμα δεν έχει φέρει αποτελέσματα στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες. «Προς μεγάλη θλίψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Αλέξης Τσίπρας. Τηρεί στο ακέραιο όλα όσα έλεγε προεκλογικά, ανάμεσα στα οποία και οι αναφορές του στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», απαντούν κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν: «Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε πάντα για την ανάγκη η χώρα μας να κερδίσει πρώτα από όλα τη χαμένη της αξιοπιστία και υπογράμμιζε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί αμέσως μετά», υπενθυμίζοντας σειρά σχετικών δημόσιων παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πριν από τις εκλογικές μάχες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Όσον αφορά την άρση των capital controls, όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό επιτελείο ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ (το χαρακτηρίζει αναμενόμενη εξέλιξη), επιβλήθηκαν εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το α’ εξάμηνο του 2015, με έντονες συνέπειες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και τελικά δεν ήταν «παρένθεση και μικρή ανωμαλία που γρήγορα θα διορθωνόταν», αλλά χρειάστηκαν τέσσερα και πλέον χρόνια για τη διόρθωση του λάθους. Στη σημερινή εξέλιξη συνετέλεσαν, μεταξύ άλλων, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, το χαμηλό κόστος έκδοσης των εντόκων γραμματίων, το χαμηλό κόστος δανεισμού των ελληνικών ομολόγων, η θετική επίδοση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και η ενίσχυση των εσόδων μετά τον Ιούνιο.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εξάλλου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, με προοπτική να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Με δεδομένο ότι η προηγούμενη Βουλή υπερψήφισε μόνο έναν μικρό αριθμό αναθεωρητέων διατάξεων, αυτό που λένε στην κυβέρνηση είναι πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του συνταγματικού μας χάρτη. Παράλληλα, σχεδόν έτοιμες είναι και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που θα προβλέπει πλαφόν 4-5% για είσοδο κομμάτων στη Βουλή, αύξηση των εδρών στο Επικρατείας και αναλογικό μπόνους εδρών με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v