Ούτε καν 3 λεπτά δεν κράτησαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χάρη Θεοχάρη μετά την ολοκλήρωση της πρωινής επίσκεψης του πρωθυπουργού χθες στο υπουργείο Τουρισμού.
Αποδείχθηκαν, όμως, αρκετά για να τεθεί το πλαίσιο προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για τον τουρισμό. Κι επειδή τα λόγια που ειπώθηκαν ήταν λιγοστά, οι διατυπώσεις αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία και εκπέμπουν μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες.
Ο πρωθυπουργός έθεσε εξαρχής ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη νέα ηγεσία του υπουργείου. Τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα και τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Λούλη, αναφέροντας πως «περιμένω πολλά από την ηγεσία του υπουργείου όπως και η κοινωνία και η οικονομία» καθώς «ο τουρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της χώρας, έναν κλάδο στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητα και σε ένα βαθμό αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα».
Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αναγορεύει τον τουρισμό όχι απλώς σε μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας αλλά «στον μεγαλύτερο τομέα της». Κι αν αυτό δεν οφειλόταν σε λεκτική υπερβολή, τότε σηματοδοτεί ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν θα φανεί τι ακριβώς ισχύει…
«Η χώρα χρειάζεται ένα 10ετές σχέδιο για τον τουρισμό του μέλλοντος, ο οποίος θα δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία αλλά και τη βιωσιμότητα», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τους βασικούς άξονες του νέου στρατηγικού σχεδίου.
Έσπευσε μάλιστα να τονίσει με έμφαση την περιβαλλοντική διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης, λέγοντας πως «δεν νοείται σήμερα τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα το οποίο να μη βάζει την προστασία του περιβάλλοντος σε απόλυτη, πρώτη προτεραιότητα».
Αναφορά η οποία παραπέμπει και στις επικείμενες διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου αλλά και στο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Πολύ ψηλά έθεσε τον πήχη ο Κ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τις συναρμοδιότητες υπουργείων, οι οποίες έχουν αποδειχθεί, διαχρονικά, «συμπληγάδες» για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων του τουρισμού.
Το υπουργείο Τουρισμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι εκ των πραγμάτων ένα οριζόντιο υπουργείο. Για να συμπληρώσει πως «είναι υποχρεωμένο να συνεργάζεται με πολλά άλλα υπουργεία, για να μπορεί να υλοποιεί σημαντικές στρατηγικές δράσεις όσον αφορά τον τουρισμό».
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, μάλιστα, αποκάλυψε πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, με στόχους και χρονοδιαγράμματα με τα οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση.
«Η δικιά μας η δουλειά είναι να γίνουν όλα όσα δεν έχουν γίνει ποτέ έως σήμερα. Γι’ αυτό έχουμε ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα και στόχους και περιμένουμε από τα υπουργεία να τους υλοποιήσουν». Αφήνοντας να αιωρείται πως θα υπάρχει οσονούπω αξιολόγηση των υπουργών για τα πεπραγμένα τους…
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του έδωσε τροφή για ερμηνείες με τα λεγόμενά του. Ήταν, ωστόσο, ξεκάθαρος στις προτεραιότητες του υπουργείου.
Πρώτη απ’ όλες η εκπόνηση, «μαζί με τους φορείς», του νέου 10ετούς στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό, «ώστε να έχουμε μια συνολική προσέγγιση στην προσφορά, τη ζήτηση, το branding της χώρας και τις υποδομές».
Η δεύτερη αναφορά του υπουργού αφορούσε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb. «Μιλήσαμε για ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, που πρέπει να βάλει τάξη και σ’ αυτή την τουριστική αγορά». Θέση η οποία ικανοποιεί, κατ’ αρχάς, την πλευρά των ξενοδόχων, που το ζητούν επίμονα τα τελευταία χρόνια. Οι σχετικές διατάξεις, πάντως, αναμένεται να εξελιχθούν σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ξενοδόχων, ιδιοκτητών καταλυμάτων και ενοικιαστών από τη μια πλευρά και ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων που εκμισθώνουν κατοικίες μέσω ψηφιακών πλατφορμών, έχοντας στο πλευρό τους κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που ωφελούνται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ένα δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση, καθώς όλοι αυτοί αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ κοινωνικό ακροατήριο. Το οποίο ψηφίζει…
Η τρίτη αναφορά του υπουργού αφορούσε την τουριστική εκπαίδευση, αποτυπώνοντας πόσο ψηλά βρίσκεται στις κυβερνητικές προτεραιότητες. «Πρέπει να έχουμε τουριστική εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης, εφόσον έχουμε έναν τουρισμό παγκόσμιας κλάσης» ανέφερε ο Χ. Θεοχάρης. Και ήδη κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν τον τουρισμό να αποτελεί ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο πεδίο υλοποίησης της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το αν αυτό θα συνδυαστεί με τη δημιουργία και ισχυρού δημόσιου τουριστικού πανεπιστημίου.
Προάγγελο ειδήσεων αποτέλεσε η τέταρτη και τελευταία αναφορά του υπουργού Τουρισμού, η οποία αφορούσε τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).
«Μιλήσαμε (σ.σ. με τον πρωθυπουργό), τέλος, για έναν ΕΟΤ που πρέπει σε νέες βάσεις να συνεργαστεί και με τον ιδιωτικό τομέα, για να έχουμε ένα πλαίσιο προβολής το οποίο θα είναι σύγχρονο, ευέλικτο και θα περνάει το μήνυμα που θέλουμε, στους ανθρώπους που θέλουμε να έρθουν στη χώρα μας».
Αναφορά που ήδη πυροδοτεί ερμηνείες, με παράγοντες που συνδέονται με την αντιπολίτευση να κάνουν λόγο για επικείμενη ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση του ΕΟΤ. Άλλες πηγές την ίδια στιγμή διαβλέπουν στην υπουργική αναφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει πιο κοντά τον ΕΟΤ με την εταιρεία Marketing Greece του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Κάτι που επεδίωκε εξαρχής ο ΣΕΤΕ, όταν δημιούργησε τη συγκεκριμένη εταιρεία, με αντικείμενο την προβολή και το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει τον σχεδιασμό και ποιος θα βάζει τα χρήματα, αναφέρουν παράγοντες του χώρου. Σημειώνοντας πως ο ΕΟΤ διαθέτει κονδύλια.
Τα σενάρια, πάντως, για στενότερη σχέση του ΕΟΤ με τον ιδιωτικό τομέα συμπεριλαμβάνουν και φορείς όπως η «Συμμαχία για την Αθήνα», στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο Δήμος Αθηναίων, το Αεροδρόμιο της Αθήνας, η Αegean Αirlines και η Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας.