Με αμερικανική… βοήθεια έφθασε ο ελληνικός τουρισμός σε αύξηση εισπράξεων 14,4% στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Την ίδια στιγμή, το Brexit δεν είχε, στην αρχή της χρονιάς τουλάχιστον, τις αρνητικές επιπτώσεις που πολλοί φοβούνταν. Από την οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, ωστόσο, προέκυψε… ασθενής, μόνο που αυτός δεν είναι Άγγλος αλλά Γερμανός!
Τα στοιχεία της TτE δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την αγορά του ελληνικού τουρισμού, η οποία φέτος δείχνει να χάνει ύψος. Στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου οι αφίξεις από τη Γερμανία σημείωσαν μείωση 14,3% έναντι αύξησης 50,2% στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς, η χαμηλή πτήση της γερμανικής αγοράς είναι ευδιάκριτη, αφού μεταφράστηκε σε 761,2 χιλιάδες επισκέπτες έναντι 888,4 χιλιάδες το 2018.
Η μείωση επισκεπτών από τη Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί μικρό κακό. Συνοδεύτηκε, ωστόσο, από επίσης οδυνηρή μείωση εισπράξεων 10,3% έναντι εντυπωσιακής αύξησης 60,7% πέρυσι. Οι απώλειες εσόδων από τη μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουριστών της Ελλάδας έφθασε τα 56,7 εκατ. ευρώ καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 493,3 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο του 2018.
Παρά τη μαύρη τρύπα εσόδων από τη βασική αγορά, ωστόσο, οι συνολικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 363,9 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 2.888,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε σημαντικά κατά 15,4% και διαμορφώθηκε σε 525,5 ευρώ έναντι 455,2 ευρώ στο περυσινό πεντάμηνο. Για να αποδειχθεί, εκ του αποτελέσματος, πως οι λιγότεροι Γερμανοί οδήγησαν σε βελτίωση της απόδοσης του ελληνικού τουρισμού. Τουλάχιστον φέτος.
Η κύρια αιτία, ωστόσο, της βελτίωσης των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού ήταν οι Αμερικανοί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της TτE, οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο πεντάμηνο κατά 45,5%, φθάνοντας τις 287 χιλ. έναντι 197,3 χιλ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ, μάλιστα, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο (50,7%) φθάνοντας τα 255,3 εκατ. ευρώ έναντι 169,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα πρόσθετα έσοδα από τις ΗΠΑ ήταν σχεδόν διπλάσια από τη μείωση εισπράξεων από τη Γερμανία και υπερκάλυψαν με το παραπάνω την «τρύπα».
Δεύτερος πυλώνας στήριξης του ελληνικού τουρισμού στο πρώτο πεντάμηνο μιας χρονιάς προκλήσεων όπως η φετινή, αναδείχθηκε η αγορά της Βρετανίας. Το ενεργό ηφαίστειο του Brexit δεν εμπόδισε τους Άγγλους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, καταγράφοντας αύξηση επισκεπτών 15,6% (555,1 χιλ. έναντι 480,3 χιλ. πέρυσι) και εισπράξεων 15,9%. Τα έσοδα από Βρετανούς τουρίστες στο πεντάμηνο έφθασαν τα 362,1 εκατ. ευρώ έναντι 312,5 εκατ. ευρώ το 2018.
Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των Γάλλων επισκεπτών στους πρώτους πέντε μήνες του έτους, φθάνοντας τις 287,9 χιλ. ταξιδιώτες (+5,5%). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της TτE, μάλιστα, οι Γάλλοι που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα ξόδεψαν αναλογικά περισσότερα από πέρυσι αφού η αύξηση εισπράξεων από Γάλλους επισκέπτες έφθασε το 15,6% σε σύγκριση με πέρυσι και μεταφράστηκε σε 177,5 εκατ. ευρώ (+24 εκατ. ευρώ).
Στον αντίποδα με τους Γάλλους κινήθηκαν οι Ρώσοι, οι οποίοι ξόδεψαν εμφανώς λιγότερα χρήματα στο φετινό πεντάμηνο στη χώρα μας σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε. Κι αυτό καθώς οι Ρώσοι ταξιδιώτες ήταν μεν 27,4% περισσότεροι από πέρυσι αλλά οι συνολικές εισπράξεις μειώθηκαν 6,2% και διαμορφώθηκαν σε 37,4 εκατ. ευρώ.