Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμονή Ρέγκλινγκ στα υψηλά πλεονάσματα

Η δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ελάφρυνση χρέους, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Πιο διαλλακτικός για το αφορολόγητο ο επικεφαλής του ESM. Σύντομη η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Επιμονή Ρέγκλινγκ στα υψηλά πλεονάσματα

Ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού προγράμματος χαρακτήρισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ τη δέσμευση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες επαναδιαπραγμάτευσης.

Αντίθετα, παρά την αρχική του τοποθέτηση με την οποία ο ESM εξέφραζε δυσαρέσκεια αναφορικά με την μονομερή κατάργηση της προνομοθετημενης μείωσης του αφορολογήτου όταν ετέθη συγκεκριμένη ερώτηση αναφορικά με το εάν θα πρέπει να εφαρμοστεί τελικά το μειωμένο αφορολόγητο από το 2020, ο Ρέγκλινγκ αποδείχθηκε «διπλωμάτης». Ξέρουμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προεκλογικά ορισμένα φορολογικά μέτρα, είπε, προσθέτοντας πως «δεν χρειάζεται να είναι τα παλιά μέτρα, περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις της κυβέρνησης».

Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, με τη συζήτηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου Μάριο Σεντένο να είναι «σύντομη» εξαιτίας του γεγονότος ότι χθες πραγματοποιήθηκαν οι εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup όπως και ο κοινοτικός Επίτροπος Μοσκοβισί αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην νέα κυβέρνηση , με τον Ρέγκλινγκ , ως συνήθως το τελευταίο διάστημα, να είναι πιο «σκληρός».

Το ενιαίο μήνυμα από όλους ήταν «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται», ο Μοσκοβισί έστειλε το μήνυμα «συγχαρητήρια, καλωσήρθατε, καλή τύχη και οι μεταρρυθμίσεις είναι ο σωστός δρόμος για την ανάπτυξη την οποία περιμένει ο ελληνικός λαός» και ο επικεφαλής του ESM ανέλαβε τα περαιτέρω…

Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε εάν μπορεί και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αλλάξει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι πρόκειται για «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και παρ’ ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα η συγκεκριμένη δέσμευση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Δεν μπορώ να δω πως θα μπορούσε να αλλάξει χωρίς να επηρεάζει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους» είπε.

Αντίθετα, αναφορικά με το αφορολόγητο και την εφαρμογή της προνομοθετημένης ( ακυρωθείσας με κοινή στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) μείωσής του από το 2020, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι γραμμένο στην πέτρα και οι θεσμοί περιμένουν τις συγκεκριμένες προτάσεις της νέας κυβέρνησης επί της φορολογικής πολιτικής.

Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ τόνισαν πως η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, με τον κοινοτικό επίτροπο μάλιστα να μνημονεύει ονομαστικά Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.

Στα σημεία προβληματισμού της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας ο επικεφαλής του ESM ανέφερε, πέρα από τις αποφάσεις των τελευταίων δύο μηνών «ορισμένες εκ των οποίων δεν είναι θετικές για την ανάπτυξη», τις καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, αλλά και τις περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημείωσε την κρισιμότητα των αποφάσεων του δεύτερου εξαμήνου 2019, «το δημοσιονομικό μονοπάτι» που θα ακολουθηθεί το 2020 και πώς θα εφαρμοστούν μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη και χαρακτήρισε «καλή ευκαιρία για πρώτες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση» την προγραμματισμένη εδώ και μήνες παρουσία του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v